Linkovi

Svijet: Konačno... sporazum o iranskom nuklernom programu!


"Iran, prihvatanjem sporazuma, potvrđuje da ni pod kakvim okolnostima neće nastojati domoći se bilo kakvog nuklernog oružja."

Najviši diplomati Irana, Sjedinjenih Država, Kine, Rusije, Njemačke, Francuske, Britanije i Evropske unije saopštili su da su danas u Beču višegodišnji pregovori o iranskom nuklernom programu konačno uspješno okončani, kako je istaknuto, za sve strane prihvatljivim i dobrim sporazumom.

Američki državni sekretar John Kerry je, između ostalog, rekao:

"Naš spor nikad nije bio spor sa Irancima. Svjesni smo kako su dubok uticaj na svakodnevni život Iranaca imale sankcije nametnute zbog iranskog nuklearnog programa. Zahvaljući sporazumu postignutom danas, sankcije će biti ukinute jer je Iran prihvatio dramatične promjene vezane za nuklerni program."

Bez sporazuma, takođe je naglasio John Kerry, Iran je bio samo nekoliko mjeseci daleko od zaliha nuklearnog materijala dovoljnog za deset atomskih bombi. Prihvatanjem i provođenjem sporazuma Iranu će trebati deset godina da osigura dovoljno nuklernog materijala za gradnju jedne jedine bombe.

Visoka komesarka Evropske unije za spoljnu politiku Federica Mogherini potvrdila je ono što je Iran konstantno isticao - da je isključiva svrha nuklernog programa mirnodopska:

"Iran, prihvatanjem sporazuma, potvrđuje da ni pod kakvim okolnostima neće nastojati domoći se bilo kakvog nuklernog oružja."

Svjetski lideri najviše su zazirali od rasta tenzija na Bliskom istoku, strahujući da bi duboko nepovjerenje između Irana, Saudijske Arabije i Izraela moglo dovesti do vojnog konflikta ako bi Iran bio nuklearno naoružan.

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama je, govoreći o sporazumu, istakao:

"Jednostavno rečeno, bez sporazuma veće su šanse za još jedan rat na Bliskom Istoku. S druge strane, ničega se nismo odrekli pokušavajući problem iranskog nuklernog programa riješiti mirnim putem."

Kritičari, kojih nije malo ni u Sjedinjenim Državama ni u Iranu, tvrde da će sporazum ojačati onu drugu stranu. Pred diplomatama koji su vrlo naporno pregovarali, ostaje još jedna teška obaveza - da u vlastitim zemljama osiguraju punu podršku ili ratifikaciju sporazuma u najvišim zakonodavnim tijelima. Jedan od snažnih argumetata u korist prihvatanja sporazuma biće i ocjena američkog državnog sekretara. Naime, John Kerry je istakao da bi neke zagovarane alternative, kao gomilanje sankcija prema Iranu sve dok Teheran ne kapitulira i prihvati međunarodne zahtjeve u pogledu nuklernog programa, bile puka fantazija.

Svijet: Konačno... sporazum o iranskom nuklernom programu!
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

XS
SM
MD
LG