Linkovi

Iran negira umiješanost u napad na Salmana Rushdieja


Arhiv - pisac Salman Rushdie (Foto: AP/Evan Agostini)
Arhiv - pisac Salman Rushdie (Foto: AP/Evan Agostini)

Iran je negirao umiješanost u napad na pisca Salmana Rushdieja iako se, kako prenosi AP, komentar tamošnjeg Ministarstva spoljnih poslova tumači kao pokušaj opravdavanja nasilja kojem je bio izložen.

Kada je riječ o napadu na Salmana Rushdieja u Americi, smatramo da niko ne zaslužuje da bude ukoren, okrivljen ili osuđen – osim njega samog i njegovih pristalica. U tom smislu, niko ne može kriviti Islamsku Republiku Iran. To smatramo uvredom, kao i podršku koju je dobio od sljedbenika iz svih religija”, saopštio je Nasser Kanaani, portparol iranske diplomatije.

Iran nema dodatnih informacija u odnosu na one koje su objavili američki mediji. Rushdie se samostalno izložio gnjevu naroda vrijeđanjem svetosti islama i sljedbenika ostalih religija”, istakao je Kanaani.

Indijski pisac više ne upotrebljava respirator i, prema riječima njegovog agenta, na putu je oporavka.

Iako nije direktno okrivio Teheran za napad na Rushdieja, američki državni sekretar Antony Blinken, kritikovao je Iran, pohvalivši piščevu podršku slobodi izražavanja i vjeroispovjesti.

Iranske državne institucije su godinama podsticale nasilje protiv Rushdieja, a državni mediji su likovali zbog pokušaja njegovog ubistva”, saopštio je Blinken.

Inače, Rushdie se posljednjih trideset godina suočava sa prijetnjama smrću zbog romana „Satanski stihovi”. Opis proroka Muhameda u tom dijelu – dio islamskih vjernika tumačio je kao bogohuljenje.

Također, jedna od iranskih fondacija svojevremeno je propisala nagradu od 3 miliona dolara za ubistvo indijskog spisatelja. Nije međutim komentarisala nedavni napad na njega.

Bivši iranski vrhovni vođa ajatolah Homeini je 1989. izdao ukaz kojim se tražila autorova smrt.

Hadi Matar, osumnjičeni za napad na pisca, izjasnio se da nije kriv za pokušaj ubistva i napad.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG