Linkovi

Iran kupuje ruske borbene avione


Ruski avioni Suhoj Su-35
Ruski avioni Suhoj Su-35

Iran je finalizirao dogovor o kupovini borbenih aviona Suhoj Su-35 od Rusije, javili su državni mediji.

Vazduhoplovstvo Irana pogođenog sankcijama ima zastarelu flotu aviona i bori se da nabavi rezervne delove za svoje ratne avione, prenosi AFP.

U izjavi Ujedinjenim nacijama, Teheran je rekao da je počeo da se konsultuje sa zemljama kako bi kupio borbene avione i popunio svoju flotu nakon iransko-iračkog rata 1980-1988.

"Rusija je objavila da je spremna da ih proda" nakon što su u oktobru 2020. istekla ograničenja za Iran da kupuje konvencionalno oružje prema Rezoluciji 2231 UN, navodi se u saopštenju koje je u petak prenela zvanična novinska agencija IRNA.

"Borbeni avioni Suhoj 35 su bili tehnički prihvatljivi za Iran", dodaje se.

Teheran je uspostavio snažne veze sa Moskvom u različitim sektorima, uključujući vojsku u protekloj godini.

Kijev je optužio Teheran da snabdeva Moskvu bespilotnim letelicama "kamikazama" Šahed-136 koje se koriste u napadima na civilne ciljeve, što Iran negira.

Sjedinjene Države su izrazile zabrinutost zbog rastuće vojne saradnje između Irana i Rusije, a portparol Pentagona Džon Kirbi upozorio je u decembru da će Rusija verovatno prodati Iranu svoje borbene avione.

Kirbi je tvrdio da su iranski piloti navodno učili da upravljaju ratnim avionima Suhoj u Rusiji i da bi Teheran mogao da dobije avion u narednih godinu dana, što bi “značajno ojačalo iransko vazduhoplovstvo u odnosu na njegove regionalne susede“.

Iran trenutno ima uglavnom ruske borbene avione MiG i Suhoj koji datiraju iz sovjetske ere, kao i neke kineske avione, uključujući F-7.

Neki američki borbeni avioni F-4 i F-5 koji datiraju pre Islamske revolucije 1979. takođe su deo njene flote.

XS
SM
MD
LG