Linkovi

Iran će sarađivati s Kinom na kreiranju nacionalnog internetskog sistema


FILE - In this July 25, 2019 file photo, a man works on his cell phone at an internet cafe in Tehran, Iran.
FILE - In this July 25, 2019 file photo, a man works on his cell phone at an internet cafe in Tehran, Iran.

Iranski zastupnik kaže da će Teheran i Peking sarađivati na kreiranju nacionalnog Interneta za Iran kao dio 25-godišnjeg sporazuma o partnerstvu o kojem diskutuju, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

U svijetu je Kina, prema istraživanju organizacije Freedom House, država koja najviše ograničava internetske slobode, dok je Iran poznat po svojoj oštroj cenzuri interneta, koja uključuje zabranu desetaka hiljada web stranica i odluku države da ugasi internet u novembru kada su milioni Iranaca imali zabranjen pristup mreži.

Zastupnik u iranskom parlamentu Muhamed Saleh Džokar rekao je ranije prošle sedmice da se rad na nacionalnom internetu navodi u dijelu nacrta sporazuma s Kinom koji se fokusira na cyber saradnju dviju zemalja.

Džokar, šef parlamentarnog povjerenstva za unutrašnje poslove, nije iznio detalje o predloženoj saradnji na centralizovanom nacionalnom internetu, koji bi radio nezavisno od svjetske internet mreže ‘www’ (World Wide Web).Iranske vlasti su obećale prije više od deset godina nacionalnu internet mrežu i na njoj su radile od 2002. godine, javljaju Reporteri bez granica.

Neki analitičari vjeruju da je iranski razvoj pročišćenog interneta poznatog kao Iranska nacionalna internetska mreža ili SHOMA omogućio, dosad bez presedana, gotovo potpuno zaustavljanje interneta u novembru, uslijed nasilnih protesta protiv uspostavljanja zakona izazvanih iznenadnim rastom cijena benzina.

Fereidon Bašar, izvršni direktor tehnološke grupe ASL19 iz Toronta, koja pomaže Irancima da premoste filtere na internetu, rekao je za RFE/RL da Iran već sarađuje s Kinom na pooštravanju onlajn cenzure.

"Nije tajna da se Iran u posljednjih deset godina, kada je riječ o cenzuri na internetu, osvrtao na Kinu i oslanjao na njihovu stručnost i opremu", rekao je Bašar.

Iranski zvaničnici ranije su rekli da se Teheran nadao da će iskoristiti kinesko iskustvo u području informacione tehnologije.

Bivši šef iranske Organizacije za informacionu tehnologiju, Nasrulah Džahangard, rekao je 2014. godine da Iran pozdravlja "aktivnosti snažnih kineskih internetskih kompanija na provođenju i pokretanju Nacionalne informacione mreže u Iranu".

"Sada iransko-kineski nacrt sporazuma poziva na još daljnju saradnju dviju zemalja s projektima koji se kreću od uspostavljanja 5G mreža do pomaganja u razvoju iranske nacionalne informacione mreže", dodao je.

Navodna kopija nacrta sporazuma, koji je distribuisan na društvenim mrežama a objavile su ga iranski portali, navodi da će dvije strane "proširiti i pojačati svoju naučnu, tehnološku, pravnu i ekonomsku saradnju u različitim područjima cyber prostora".

Također se navodi kako će dvije strane sarađivati na polju tehnologije i telekomunikacija, uključujući usluge poput pretraživača, elektronske pošte i aplikacija za slanje poruka putem društvenih mreža.

"S nedavnim naporima u parlamentu za donošenje zakona o daljnjem ograničavanju slobode interneta, navodeći Kinu i Rusiju kao primjere koje treba slijediti, država se sve više približava viziji uspostavljanja kineskog modela kontrole informacija i državnog nadzora", rekao je Fereidon Bašar.

Zastupnik Džokar je rekao da nacrt parlamentarnog zakona koji predlaže mjere koje bi mogle dovesti do oštrije cenzure na mreži i omogućava oružanim snagama kontrolu pristupa internetu, "insistira" na provedbi nacionalnog interneta.

Također je rekao da nacionalni internet neće stvarati ograničenja. "Danas u mnogim zemljama postoji nacionalna informaciona mreža, ali nažalost, to se još nije dogodilo u našoj zemlji", rekao je sugeririšući da vlada nije imala "volje".

Zvaničnici zasad nisu reagovali na Džokarove komentare.

Vlasti su proteklih nedjelja odbacile zabrinutost zastupnika i ostalih zbog kontroverznog pakta s Kinom, uključujući tvrdnje da će Iran Kini prodavati naftu s popustom ili da će kineski vojnici biti raspoređeni u zemlji.

Još uvijek nije jasno kada će biti finaliziran pakt koji je kineski predsjednik Si Đinping predložio tokom posjete Iranu u januaru 2016. godine.

Iranski kabinet je u junu odbio nacrt sporazuma, ali detalji do sada nisu objavljeni.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG