Linkovi

Iran: Izrečena smrtna kazna antivladinom demostrantu


Protesti zbog smrti Mahse Amini, Teheran, 19. septembar 2022.
Protesti zbog smrti Mahse Amini, Teheran, 19. septembar 2022.

Iranski Revolucionarni sud osudio je antivladinog demonstranta na smrt i izrekao zatvorske kazne za pet drugih, objavili su u nedjelju državni mediji, usred stalnih nemira u zemlji.

Presuda je vjerovatno prva smrtna kazna u sudskim procesima uhapšenima zbog učešća u protestima koji su zahvatili Iran proteklih sedmica.

Mizan, novinska web stranica povezana s iranskim pravosuđem, saopćila je da je smrtna kazna uslijedila zbog optužbi da je demonstrant zapalio zgradu vlade. Pet zatvorskih kazni kretale su se od pet do 10 godina za navodno kršenje nacionalne sigurnosti i javnog reda.

Mizan je rekao da su odvojeni ogranci Revolucionarnog suda donijeli presude, ali nije iznio više detalja o demonstrantima kojima se sudi, koji se mogu žaliti na odluke.

Sud je osnovan nakon Islamskih revolucija 1979. godine i poznat je po oštrim kaznama onima koji se protive iranskim vladarima.

Iran je već podigao optužnice za stotine pritvorenih demonstranata rekavši da će im održati javna suđenja.

Demonstracije protiv vlade ušle su u osmu sedmicu i nakon što je poslije pritvaranja preminula 22-godišnja Mahsa Amini. Ona je privedena nakon što je navodno prekršila strogi kodeks oblačenja žena u zemlji.

Pravosudne vlasti najavile su optužbe protiv stotina ljudi u drugim iranskim provincijama. Neki su optuženi za "korupciju u zemlji" i "rat protiv Boga", krivična djela koja nose smrtnu kaznu.

Snage sigurnosti, uključujući paravojne dobrovoljce Revolucionarne garde, nasilno su razbili demonstracije, ubivši preko 300 ljudi, uključujući desetine djece, prema Iranskim ljudskim pravima sa sjedištem u Oslu. Iranske vlasti kažu da je više od 40 snaga sigurnosti također ubijeno u nemirima širom zemlje.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG