Linkovi

Ebrahim Raisi novi predsjednik Irana


Ebrahim Raisi je konzervativni sudija i kritičar Zapada.
Ebrahim Raisi je konzervativni sudija i kritičar Zapada.

Konzervativni sudija Ebrahim Raisi novi je predsjednik Irana, saopštili su tamošnji zvaničnici.

On je dobio najviše glasova na predsjedničkim izborima koje je, između ostalog, obilježio i bojkot kritičara režima, zbog neuspjelih ekonomskih reformi i političkih restrikcija.

Raisi je do sada dobio 17,8 miliona glasova. Ukupno je glasalo oko 28 miliona Iranaca, od 59 miliona koliko ima pravo glasa.

Ebrahim Raisi je 60-godšnji Šiit koji je pod američkim sankcijama zbog kršenja ljudskih prava. Bio je favorit na ovim izborima jer je imao podršku vrhovnog vođe Ajatole Alija Hameneia.

Odlazeći predsjednik Hasan Rohani čestitao je novom predsjedniku na izboru.

Raisi je oštar kritičar Zapada, optužen je za kršenje ljudskih prava, što poriče. Ipak, Hamenei ga je 2019. postavio na visoku sudsku funkciju.

Izbori se dešavaju u trenutku kada Iran i šest velikih sila razgovaraju o obnovi nuklearnog sporazuma iz 2015, iz kojeg su SAD izašle za vrijeme Donalda Trumpa.

Raisi nije dao detaljan politički ili ekonomski program tokom kampanje, ali je podržao obnovu nuklernog pakta, što bi moglo da dovede do slabljenja američkih sankcija.

Klerikalni lideri su apelovali na građane da izađu i glasaju, ali disidenti su poručili da je bijes zbog neuspjelih ekonomskih reformi mnoge Irance odvukao od glasanja.

Zapad je kritikovao izbore u Iranu zbog nedostatka političkog izbora.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG