Linkovi

Iran zabranio inspektorima IAEA pristup nuklearnim postrojenjima


Ilustracija
Ilustracija

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da ju je Iran obavijestio da neće dozvoliti da inspektori agencije Ujedinjenih naroda pristupe njegovim nuklearnim postrojenjima.

Direktor IAEA Rafael Grossi rekao je da je Iran povukao "imenovanje nekoliko iskusnih agenata" ove agencije i da im je zabranio da učestvuju u nadgledanju iranskog nuklearnog programa..

"Snažno osuđujem ovu nesrazmjernu i jednostrano donesenu odluku bez presedana. Ona predstavlja nepotreban udarac ionako zategnutim odnosima između IAEA i Irana", kazao je Grossi u saopštenju objavljenom 16. septembra.

Čelnik IAEA je dodao da bez efikasne saradnje neće biti ni povjerenja.

"Bez prisustva inspektora, agencija neće moći efikasno pružati kredibilna uvjerenja da su nuklearni materijal i aktivnosti u Iranu miroljubive prirode", rekao je Grossi.

Ministarstvo vanjskih poslova Irana je saopštilo da odluka o zabrani praćenja programa predstavlja odgovor na "pokušaj Sjedinjenih Američkih Država(SAD) i tri evropske zemlje da zloupotrijebe IAEA u sopstvene političke svrhe".

SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka kritizirale su Iran u zajedničkoj izjavi na sastanku odbora IAEA u Beču ove sedmice, pozivajući Teheran da pojača saradnju s agencijom.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka također su u četvrtak rekle da će zadržati sankcije Iranu u vezi s njegovim nuklearnim i balističkim raketnim programima.

"Iran je ranije upozoravao na posljedice takvih političkih zloupotreba, uključujući pokušaj politiziranja atmosfere agencije", rekao je Nasser Kanaani, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

IAEA sa sjedištem u Beču izvijestila je ranije ovog mjeseca da je Iran usporio tempo kojim obogaćuje uranijum na nivoe koji su skoro na nivou oružja. To je viđeno kao znak da Teheran pokušava ublažiti tenzije nakon godina napetosti sa SAD-a.

Iran i SAD pregovaraju o razmjeni zatvorenika i oslobađanju milijarde dolara iranske imovine zamrznute u Južnoj Koreji.

Svjetske sile postigle su sporazum s Teheranom 2015. prema kojem je pristao ograničiti obogaćivanje uranijuma na nivoe neophodne za nuklearnu energiju u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija. Inspektori UN-a su imali zadatak da prate program.

Tadašnji predsjednik Donald Trump jednostrano je povukao SAD iz sporazuma 2018. godine, obnavljajući sankcije. Iran je počeo da krši uslove godinu dana kasnije. Formalni razgovori u Beču o pokušaju ponovnog pokretanja sporazuma propali su u augustu 2022.

Iran je dugo poricao da je ikada radio na nuklearnom oružju i nastavlja da insistira na tome da je njegov program u potpunosti u miroljubive svrhe, iako je Grossi upozorio da Teheran ima dovoljno obogaćenog uranijuma za "nekoliko" nuklearnih bombi ako odluči da ih napravi.

Teheranu će vjerovatno biti potrebni mjeseci da napravi oružje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG