Linkovi

Novi iranski predsjednik nagovještava suradnju sa Zapadom


Iranski mulla Hassan Rouhani je jučer položio predsjedničku zakletvu pred parlamentom i stranim gostima, a ceremoniju je prenosila iranska državna televizija. On je tom prilikom rekao:


Ja, u ulozi predsjednika, u prisutstvu svetoga Kurana, i pred svojom nacijom, se zaklinjem svemoćnim Bogom da ću čuvati službenu religiju zemlje i Islamsku Republiku, kao i Ustav zemlje i vladavinu zakona.


U svom govoru je gospodin Rouhani pozvao na ukidanje sankcija na Iran , koje su nametnute jer je vlada u Teheranu odbila zaustaviti ono za šta se vjeruje da je program atomskog oružja.


Narod Irana, koji žele da mu zemlja prosperira i koji je odigrao tako važnu ulogu u izborima održanim u miru i sigurnosti - ne može biti natjeran da se preda usljed sankcija ili da udje u rat zbog prijetnji. Jedini način komuniciranja s Iranom je dijalog na jednakom nivou, uzajamna izgradnja povjerenja, i medjusobno poštovanje , te smanjenje antagonizma i agresije. , kazao je Rouhani.

Rouhani je takodjer obećao da će se boriti protiv korupcije i svih oblika diskriminacije, rekavši da je iranski narod glasajući, zatražio reforme, promjenu i prosperitet.

64-godišnji klerik je lako pobijedio svoje konzervativnije rivale u junskim izborima. Obećao je da će promovirati politiku nesukobljavanja s inozemstvom, kako bi se smanjile sankcije uvedene protiv vlade u Teheranu.

U Washingtonu je glasnogovornik Bijele Kuće Jay Carney rekao da su Sjedinjene Države spremne suradjivati s Hassanom Rouhanijem, ako on istinski namjerava poboljšati odnose sa Zapadom.

XS
SM
MD
LG