Linkovi

Iran optužio Ameriku i Izrael da stoje iza eksplozija blizu Sulejmanijevog groba, Bijela kuća negira


ARHIVA - Fotografija iranskog generala Kasema Sulejmanija koji je ubijen u napadu američkim dronom 3. januara 2020. godine (Foto: Reuters)
ARHIVA - Fotografija iranskog generala Kasema Sulejmanija koji je ubijen u napadu američkim dronom 3. januara 2020. godine (Foto: Reuters)

Viši savjetnik iranskog predsjednika okrivio je Izrael i Sjedinjene Države za dvije eksplozije u kojima je poginulo najmanje 95 ljudi na jugu zemlje.

Prethodno je objavljeno da je broj žrtava 103, ali je potom Bahram Einolahi, iranski ministar zdravlja, saopštio da je broj poginulih manji, kao i da su mnogi od 211 povrijeđenih u kritičnom stanju.

„Washington kaže da SAD i Izrael nisu imali nikakvu ulogu u terorističkom napadu u Kermanu u Iranu. Zaista? Lisica prvo namiriše sopstvenu jazbinu“, napisao je Mohamed Džamšidi na društvenoj mreži X.

"Da ne bude zabune. Odgovornost za ovaj zločin leži na američkim i cionističkim režimima, a terorizam je samo oruđe".

SAD nisu vidjele nikakve indikacije da je Izrael stoji iza eksplozije, rekao je portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost John Kirby.

Matthew Miller, portparol State Departmenta, na konferenciji za medije je negirao da su SAD umiješane u eksplozije i nemaju razloga da vjeruju ni da je Izrael iza toga.

„To zaista izgleda kao teroristički napad, ono što je ISIS uradio u prošlosti, i to je naša stalna pretpostavka u ovom trenutku“, rekao je novinarima visoki zvaničnik Bidenove administracije.

Sulejmani je ubijen u napadu američkim dronom 3. januara 2020. godine.

Iranska državna televizija izvijestila je o dvije eksplozije tokom ceremonije obilježavanja godišnjice ubistva iranskog generala, na groblju u Kermanu gde je sahranjen.

"Eksplozije su izazvane terorističkim napadima", rekao je lokalni zvaničnik u provinciji Kerman.

Nournjuz, medij koji se smatra polu-zvaničnim, objavio je da je nekoliko kanistera sa gasom eksplodiralo na putu koji vodi ka groblju.

Hitna pomoć zbrinjava povrijeđenog u eksploziji u Kermanu, 3. januar 2023. (Foto: AP/ Mahdi Karbakhsh Ravari)
Hitna pomoć zbrinjava povrijeđenog u eksploziji u Kermanu, 3. januar 2023. (Foto: AP/ Mahdi Karbakhsh Ravari)

Državna televizija je prikazala kako radnici Crvenog polumjeseca zbrinjavaju ranjene na ceremoniji, gdje su se okupile stotine Iranaca.

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napad koji se dešava u trenutku visokih tenzija na Bliskom istoku i dan pošto je u Bejrutu ubijen visoki zvaničnik Hamasa.

Izrael je do sada izvodio napade u Iranu zbog nuklearnog programa, kao i ciljana ubistva, ali ne i bombaške napade sa velikim brojem žrtava.

Sunitske ekstremističke grupe, uključujući i Islamsku državu, izvodile su napade na civile, većinske šiite u Iranu, ali ne i u Kermanu koji je bio relativno miran.

Iran ima mnogo neprijatelja koji bi mogli biti iza ovog napada, uključujući i grupe u egzilu, militante i države. Iran podržava Hamas, kao i libansku militantnu šiitsku grupu Hezbolah, kao i Hutije u Jemenu.

Iranski general Sulejmani, koji je ubijen u američkom napadu dronom za vreme mandata Donalda Trumpa.

Smatra se osnivačem iranskih ekstrimističkih aktivnosti u regionu. Pomagao je sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu poslije Arapskog proljeća 2011.

Osude napada

Evropska unija je u srijedu pozvala da odgovorni za eksplozije u Iranu budu privedeni pravdi.

"EU najsnažnije osuđuje bombaške napade u gradu Keramnu i izražava solidarnost sa narodom Irana. Taj teroristički čin je izazvao šokantan broj civilnih žrtava", saopštila je portparolka EU za spoljnu politiku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je saučešće iranskim vlastima zbog eksplozije u Kermanu, prenijela je novinska agencija RIA Novosti. Putin je osudio "terorizam u svim oblicima" i rekao da je napad na mirne ljude bio "šokantan po svojoj surovosti i ciničnosti."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG