Linkovi

Zapad zaoštrava odnose sa Iranom


Zapad zaoštrava odnose sa Iranom
Zapad zaoštrava odnose sa Iranom

Britanska vlada je naredila momentalno zatvaranje iranske ambasade u Londonu i zatvorila svoju ambasadu u Teheranu, nakon što je rulja juče napala kompleks britanske ambasade u glavnom gradu Irana.

Stotine studenata okupile su se juče pred britanskom ambasadom u Teheranu u protestu protiv novih sankcija protiv Irana, uzvikujući Smrt Britaniji. Nekoliko demonstranata srušilo je ogradu, a zatim upalo u zgrade kompleksa ambasade. Jedan od njih se ubrzo pojavio mašući portretom britanske kraljice. Osoblje ambasade pobjeglo je kroz stražnja vrata.

Iran je izrazio žaljenje zbog ovog incidenta. Britanski ministar vanjskih poslova je, medjutim, rekao da to nije dovoljno:

- Iransku vladu smatramo odgovornom za ovo jer nije preduzela adekvatne mjere da zaštiti našu ambasadu, na šta je obavezana. Kratko i jasno, slijede druge, nove i ozbiljne posljedice.

Britanija je od svojih gradjana zatražila da ne izlaze napolje i da se ne izlažu nevoljama.

Do ovog napada došlo je dva dana nakon što je iranski parlament izglasao smanjenje nivoa diplomatskih odnosa sa Londonom. Prošle sedmice, naime, Britanija je pojačala sankcije protiv Irana, prekinuvši sve veze sa iranskim bankama. I Sjedinjene Države i Kanada su takodje pooštrile svoje sankcije prema Teheranu.

Sve je to uslijedilo nakon izvještaja Medjunarodne agencije za nuklearnu energiju, koji navodi da Teheran i dalje nastoji da dodje do nuklearnog oružja. Andrea Berger iz londonske analitičke agencije RUSI kaže da je taj izvještaj još zategao strpljenje Zapada prema Iranu:

- Diplomatski putevi u nagovaranju Irana da odustane od nuklearnog naoružavanja vjerovatno više neće biti korišteni i mogli bismo vidjeti prijelaz na oštriji pristup, poput sankcija.

Uprkos iznenadnoj eskalaciji napetosti, gospodja Berger kaže da izvještaj Atomske agencije ne sugerira da je Iran blizu zadobijanja nuklearne moći:

- Nepreciznost zaključaka u izvještaju o trenutnom razvoju situacije i eventualnoj vojnoj dimenziji ukazuje na to da nema direktnog dokaza. Medjutim, dio velikih sila ne vidi u tome razlog da ne provodi mjere poput sankcija.

Britanski mediji jučerašnje scene u Teheranu uporedjuju sa zauzimanjem američke ambasade 1979. Godine, kada je 59 Amerikanaca držano kao taoci vise od godinu dana. Predsjednik Obama je izjavio da je uznemiren napadom na britansku ambasadu u Teheranu, a i Vijeće Sigurnosti UN je osudilo taj incident.

Analitičari su već ranije upozorili da bi se za samo nekoliko dana zapadne relacije prema Iranu mogle dramatično pogoršati.

XS
SM
MD
LG