Linkovi

Iran: Bivši predsjednik i bivši premijer pozivaju na političke promjene


Arhiv - Mohammad Khatami (lijevo) i Mir Hossein Mousavi
Arhiv - Mohammad Khatami (lijevo) i Mir Hossein Mousavi

Bivši iranski predsjednik Mohammad Khatami i bivši premijer Mir Hossein Mousavi pozvali su na političke promjene usred protesta izazvanih smrću Mahse Amini u policijskom pritvoru.

Kako se približava 44. godišnjica Islamske revolucije 1979. godine, jedan od glavnih opozicionih ličnosti u zemlji, Mousavi, pozvao je u subotu na "fundamentalnu transformaciju" političkog sistema za koji je rekao da se suočava s krizom legitimiteta.

U nedjelju je Khatami, vođa reformističkog pokreta, u izjavi rekao: "Ono što je danas evidentno je široko rasprostranjeno nezadovoljstvo."

Khatami je rekao da se nada da upotreba "nenasilnih građanskih metoda" može "natjerati sistem vlasti da promijeni svoj pristup i prihvati reforme".

U izjavi koju su prenijeli lokalni mediji, Mousavi je rekao: "Iran i Iranci su spremni za temeljnu transformaciju čije obrise crta čisti pokret 'Žena, život, sloboda'."

On je mislio na glavni slogan koji se uzvikivao na demonstracijama izazvanim smrću Mahse Amini, 22-godišnje iransku Kurdkinje, 16. septembra.

Policija za moral u Teheranu uhapsila ju je tri dana ranije zbog navodnog kršenja pravila oblačenja za žene Islamske republike.

Mousavi, 80, rekao je da je protestni pokret počeo u kontekstu "međuzavisnih kriza" i predložio održavanje "slobodnog i zdravog referenduma o potrebi promjene ili izrade novog ustava".

On je strukturu sadašnjeg sistema nazvao "neodrživom".

Neuspješni predsjednički kandidat 2009. godine, Mousavi je naveo prevaru velikih razmjera u korist aktuelnog populističkog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, što je dovelo do masovnih protesta.

On je u Teheranu u kućnom pritvoru bez optužbe već 12 godina, zajedno sa svojom suprugom Zahrom Rahnavard.

Bliski povjerenik osnivača Islamske republike ajatolaha Ruholaha Homeinija, Mousavi je bio premijer od 1981. do 1989. godine.

"Ljudi imaju pravo da izvrše temeljne revizije kako bi prevazišli krize i utrli put slobodi, pravdi, demokratiji i razvoju", rekao je Mousavi u svojoj izjavi.

"Odbijanje da se učini i najmanji korak ka ostvarivanju prava građana definisanih ustavom... obeshrabrilo je zajednicu od sprovođenja reformi."

Khatami, 79, dao je slične primjedbe, upozoravajući da "nema znakova želje vladajućeg sistema za reformama i izbjegavanjem grešaka prošlosti i sadašnjosti".

Predsjednik od 1997. do 2005. prije nego što je bio prisiljen na šutnju, Khatami je rekao da žali što je stanovništvo Irana "razočarano reformizmom, kao i vladajućim sistemom".

XS
SM
MD
LG