Linkovi

Svijet: Države Arapske lige oštro osudile Iran


Žalbe i primjedbe lidera arapskih zemalja protiv Teherana, uključujući uplitanja iranskog režima u Iraku, Siriji, Jemenu, Bahreinu i Libanu su brojne.

Ministri inostranih poslova zemalja, članica Arapske lige optužili su Iran da se miješa u unutarnje poslove arapskih zemalja i podstiče nemire u regionu. Šefovi diplomatija arapskih zemalja, na sastanku u Kairu, održanom jučer, također su osudili iransku vladu zato što nije zaštitila saudijsku ambasadu u Teheranu tokom protiv-saudijskih protesta prošlog tjedna koji su uslijedili nakon pogubljenja istaknutog šiitskog klerika Nimra al-Nimra u Saudijskoj Arabiji. Saudijski zvaničnici su optužili vladu Irana za podsticanje nasilnih prosvjeda zapaljivom anti-saudijskom retorikom i prekinuli diplomatske odnose sa Teheranom. Neki od saveznika Saudijske Arabije ubrzo su učinili isto, a više drugih država povukle su ambasadore iz Irana.

Nabil Al-Araby, generalni sekretar Arapske lige je, između ostalog, istakao:

"Sastanak predstavnika članica naše lige imao je za cilj afirmaciju pune arapske podrške Saudijskoj Arabiji i osudu napada na ambasadu te zemlje u Teheranu i na konzulat u Mashhadu."

Žalbe i primjedbe lidera arapskih zemalja protiv Teherana, uključujući uplitanja iranskog režima u Iraku, Siriji, Jemenu, Bahreinu i Libanu su brojne.

Sheikh Šeik Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, naveo je kao najznačajnije:

"Iran ne oklijeva da igra na sektašku kartu da bi dominirao u regionu. Upliće se u unutarnje poslove arapskih zemalja prijetnjama i pružanjem podrške ekstremističkim grupama, davanjem obuke i naoružavanjem terorista i podrškom formiranju militantnih grupa koje šire haos, nasilje i nesigurnost u regionu.”

Lideri Arapske lige pozvali su Teheran da osudi i odbaci terorizam i sarađuje sa susjedima. Generalni sekretar Arapske lige prošlog tjedna upozorio je da otuđivanje Teherana od susjednih arapskih zemalja ide u prilog njihovom najvećem neprijatelju u regionu:

"Nema sumnje da Izrael ima najveću korist od svega što se dešava u regionu. I nije isključeno da Tel Aviv stoji iza puno toga."

Iran je pod međunarodnim sankcijama za koje se nada da bi uskoro mogle biti ublažene na osnovu sporazuma o nuklernom pogramu Teherana, postignutog prošle godine. S druge strane, američka mornarica je u subotu objavila video-snimak lansirannja raketnih projektila u blizini nosača aviona „Harry Truman“ u Arapskom zaljevu krajem decembra. Teheran demantira umiješanost u lansiranje tih projektila i osuđuje američke planove za nametanje novih sankcija Iranu zbog raketnog balističkog programa. I Lideri Arapske lige su signalizirali da bi mogli da se založe za uvođenje dodatnih sankcija protiv iranskog režima.

Adel al-Jubeir, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, o tome je rekao:

"Sada zajedno sa međunarodnom zajednicom radimo na tome da jasno predočimo Iranu da su metodi kojima se služio 35 godina neprihvatljivi. Takođe razmatrano eventualne dodatne mjere koje bi trebalo poduzeti ako Iran nastavi sa sadašnjom politikom."

Ujedinjeni narodi uputili su u Teheran svog specijalnog izaslanika za Siriju da osigura dalju podršku Teherana i da preduprijedi da trenutne diplomatske razmirice Irana sa arapskim susjedima ne poremete mirovne pregovore o sirijskom sukobu. Iran je, uz Rusiju, ključni saveznik sirijskog predsednika Bashara al-Aasada, čije snage već pet godina vode krvavi rat protiv opozicije.

Svijet: Države Arapske lige oštro osudile Iran
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

XS
SM
MD
LG