Linkovi

Tajne veze izmedju Irana i al Qaide


Borci al-Qaida povezani s ISIL-om, u Raqqi, Syria.
Borci al-Qaida povezani s ISIL-om, u Raqqi, Syria.
Američki zvaničnici i članovi Kongresa nastavljaju sa sumnjom gledati na Iran, iako je s Teheranom postignut prijelazni sporazum oko nuklearnog programa te zemlje, a trenutno se vode pregovori i oko finalnog dogovora.
Iako su podrške Teherana terorističkoj grupi Hezbollah kao i sirijskom predsjedniku Basharu al Assadu dobro poznate, još uvijek stoje pitanja oko misterioznih veza Irana sa al Qaidom.

Osmjeh iranskog predsjednika Hassana Rouhanija, radosna rukovanja nakon razgovora sa svjetskim silama - to su prizori koje Iran želi da svijet vidi.

No, ima onih koji vjeruju da je to sve tek fasada, što se pokazalo i u februaru kada je američko ministarstvo obrane označilo terorističku grupu Jafar al-Uzbeki , sa sjedištem u Iranu, kao ključnog pomagača al Qaide, koji krijumčari značajne sume novca iz Irana u Afghanistan i Pakistan.

Tu su grupu američki zvaničnici takodjer povezali s Yasinom al-Surijem, čelnikom iranskog dijela al Qaide. On je tek jedan od nekoliko operativaca za kojeg se vjeruje da je odgovoran za prebacivanje boraca al Qaide u Siriju.

Očigledno je da postoji neka veza izmedju dvije suprotstavljene grane Islama - šiita u Iranu i sunitske al Qaide, i ta je veza razlog za brigu za kongresmene kakav je Adam Schiff , iz kongresnog odbora za obavještajne poslove.

“Svjedoci smo odredjenoj vezi izmedju Irana i al-Qaide, koju je ponekad teško protumačiti, jer, s jedne strane, oni bi trebali biti prirodni neprijatelji, medjutim, u svijetu terorizma, dobro se slažu., kaže kongresmen Schiff , demokrata iz Kalifornije.

Usprkos tome,grupe povezane s al-Qaidom i dalje napadaju Iran, a takav je napad izveden prošle godine na ambasadu Teherana u Libanu, pri čemu su poginule 23 osobe, uključujući iranskog kulturnog atašea.

Analitičarka za pitanja Irana Trita Parsi kaže:

Suštinski neprijateljstvo izmedju Irana i al-Qaide gotovo da je dublje nego neprijateljstvo izmedju Sjedinjenih Država i al Qaide. Medjutim, zbog geo-političkog položaja Iran ponekad postiže neke male dogovore kako bi se zaštitio, ili kako bi pomogao vlastitim interesima.

Historija odnosa izmedju Irana i al-Qaide duga je decenijama-- istražitelji ukazuju na terorističke napade na Ameriku od 11. septembra 2001., naglašavajući da su tome prethodile diskusije u Sudanu izmedju al-Qaide i iranskih operativaca još ranih 90-tih.

Postoje takodjer slične informacije o smrtonosnom napadu iz 1996. godine na rezidencijalni kompleks u Saudijskoj Arabiji gdje su stanovali Amerikanci, kao i podaci koji ukazuju na to da su otmičarima od 11. septembra pomogli Iranci.

Član istražne komisije za napada od 11. septembra, i bivši operativac CIA-e, Mike Hurley je bio medju onima koji su obavještajnu zajednicu pozivali da nastave istragu.

“Imam osjećaj da se nije provela dovoljno temeljita istraga u vezi s tim, i vjerujem da postoji područje u kojem je američka vlada donekle zakazala., govori Hurley.

Nedavno su kanadski istražitelji povezali zavjeru iz 2013. da se uništi jedan voz, s al Qaidom u Iranu - što vlada u Teheranu negira.

Jonathan Schanzer pri Fondaciji za obranu demokracije izražava zabrinutost zbog eventualnih posljedica po trenutne nuklearne pregovore izmedju Sjedinjenih Država i Irana.

“Iran igra trostrani šah. Nastavljaju raditi sa svojim prirodnim saveznicima, sa onima koji to nisu, a i sa svojim neprijateljima. To je vrlo opasan režim, i nisam siguran da smo u ovoj situaciji mi na dobitku.

Kada ih se upita o Iranu, zvaničnici State Departmenta se fokusiraju uglavnom na iranske veze sa Hezbollahom. Medjutim, jedan visoki američki zvaničnik je izjavio da neki od al Qaidinih pomagača u Iranu operiraju uz znanje iranskih vlasti, iako, dodao je, to ne znači da Iran zna apsolutno sve što al Qaida planira.
XS
SM
MD
LG