Linkovi

U raketnom napadu u Iraku stradao pripadnik koalicije na čelu sa SAD


Šteta od eksplozije na zgradi u blizini aerodroma Irbil
Šteta od eksplozije na zgradi u blizini aerodroma Irbil

U raketnom napadu na sjeveru Iraka poginuo je pripadnik koalicije koju predvode SAD, a povrijeđeno je najmanje šest osoba, saopštili su irački zvaničnici.

Najmanje tri rakete pogodile su područje između aerodroma Irbil i obližnje baze u kojoj su američki vojnici. Još dvije rakete pogodile su područje u kojem žive civili.

Među povrijeđenima je i pripadnik američke vojske, kao i saradnici koalicije koju predvode SAD. Odgovornost za napad preuzela je grupa pod nazivom Saraja Avlija al Dam koja je saopštila da je pogodila bazu zbog "američke okupacije Iraka".

"Razbjesnio nas je raketni napad u kurdistanskom regionu Iraka" , saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Izjavljujemo saučešće članovima porodice stradalog pripadnika koalicije i nevinim civilima koji trpe posljedice nemilosrdnog nasilja. Kontaktirao sam predsjednika kurdistanske regionalne vlade Marsura Barzanija i obećao našu podršku da se ovi napadi istraže i da se kazne odgovorni".

Barzani je na Twitteru napisao da je razgovarao sa Blinkenom o "kukavičkom napadu" i da blisko sarađuju u istrazi.

Posljednji napad na koaliciju koju predvode SAD u Iraku dogodio se prije godinu dana, kada je raketa pogodila bazu sjeverno od Bagdada i usmrtila dvojicu američkih i jednog britanskog vojnika. Tenzije su narasle između milicija povezanih sa Iranom, s jedne, i američkih, kurdskih i savezničkih iračkih snaga sa druge strane.

Predsjednik Iraka Barham Saleh napisao je na Twitteru da je raketni napad "opasna eskalacija i kriminalni teroristički akt".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG