Linkovi

Najmanje 64 osobe stradale u požaru u iračkoj COVID bolnici


Prema izvoru iz pokrajinskog odjeljenja za zdravstvo, požar je izazvala eksplozija boce sa kisikom.
Prema izvoru iz pokrajinskog odjeljenja za zdravstvo, požar je izazvala eksplozija boce sa kisikom.

Broj stradalih u požaru na COVID odjeljenju u bolnici Al Husein u Nasiriji, porastao je na 64, dok je povrijeđeno oko 100 osoba, saopštile su iračke zdravstvene vlasti 13. jula.

Navele su da je do sada identifikovano samo 39 tijela.

Veći dio iračkog zdravstvenog sistema je u lošem stanju nakon višegodišnjih sukoba i ogorčeni rođaci žrtava protestuju ispred ove zdravstvene ustanove.

Premijer Iraka Mustafa al-Kazimi hitno se 13. jula sastao sa ministrima i sigurnosnim zvaničnicima i naložio im da ispitaju uzroke i posljedice požara, saopštio je njegov kabinet na Twitteru.

Navedeno je da su direktor bolnice i šef civilne odbrane provincije Di Kar saslušani u policiji.

U provinciji Di Kar je proglašeno vanredno stanje.

Prema izvoru iz pokrajinskog odjeljenja za zdravstvo, požar je izazvala eksplozija boce sa kisikom.

U aprilu je u sličnoj tragediji stradalo više od 80 osoba u bolnici za COVID pacijente u Bagdadu, kada je požar takođe izazvala eksplozija boce sa kisikom.

"Žrtve su umrle od opekotina i potraga se nastavlja", rekao je za AFP Hajdar al Zamili, navodeći da je u tom odjeljenju bolnice bilo 70 kreveta.

Ljekarski izvor rekao je da su uspjeli evakuisati 20 pacijenata iz zgrade u plamenu.

Na video snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama vidi se zgrada koja gori i izdižu se stubovi dima.

Pandemija korona virusa ozbiljno je opteretila iračku zdravstvenu službu, koja već pati od godina rata, zanemarivanja i korupcije.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, Irak je zabilježio 1,4 miliona inficiranih i više od 17.000 smrtnih slučajeva od korona virusa.

Zemlja je osigurala najmanje jednu dozu vakcine protiv COVID-a 19 za nešto više od milion od svojih oko 40 miliona građana, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG