Linkovi

Papa Franjo u posjeti Iraku


Iraqi Prime Minister Mustafa Al-Kadhimi welcomes Pope Francis at Baghdad International Airport to start his historic tour in Baghdad, Iraq, March 5, 2021.
Iraqi Prime Minister Mustafa Al-Kadhimi welcomes Pope Francis at Baghdad International Airport to start his historic tour in Baghdad, Iraq, March 5, 2021.

Papa Franjo u petak započinje dugo željeno putovanje u Irak, prvo u rodno mjesto proroka Abrahama od strane bilo kojeg poglavara Katoličke crkve.

To je prvo putovanje pape Franje u stranu zemlju od pandemije, a svi u papinskom zrakoplovu cijepljeni su protiv COVID-19. Ipak će to biti izazov, jer je broj slučajeva u zemlji porastao i postoji bojazan da će oni koji se nadaju vidjeti papu zaboraviti na pravila socijalnog distanciranja.

Vatikanski veleposlanik u Iraku, nadbiskup Mitja Leskovar, nedavno je bio pozitivan na COVID i trenutno se samoizolira, ali papa je inzistirao na nastavku posjeta.

U videoporuci iračkom narodu Franjo im je rekao kako želi da ih upozna, vidi njihova lica i posjeti zemlju koja je drevna i izvanredna civilizacijska kolijevka.

Papa je rekao da dolazi u Irak kao "pokajnički hodočasnik" da moli za oprost i pomirenje nakon godina rata i terorizma.

U svojoj poruci, Franjo je dodao da u Irak dolazi „kao hodočasnik mira u potrazi za bratstvom, oživljen željom da se zajedno mole i šetaju, također s braćom i sestrama drugih vjerskih tradicija, u očevu zemlju Abraham, koji ujedinjuje muslimane, Židove i kršćane u jednu obitelj. "

Papa, koji je prošle godine bio prisiljen otkazati putovanje u Irak, nada se da će donijeti novi poticaj kršćanskoj zajednici koja je bila snažno progonjena tijekom pobune Islamske države. Broj kršćana u Iraku značajno je opao, na oko 300 000. Papa se u svojoj poruci osvrnuo na "mučeničku crkvu" i da će mu biti čast upoznati se.

Rekao je da je bilo previše mučenika i da irački narod još uvijek ima u očima "slike uništenih kuća i oskrnavljenih crkava", a u srcu "rane slomljenih srca i napuštenih domova".

Sigurnost također zabrinjava tijekom papinog posjeta, jer su se posljednjih tjedana brojniji napadi na civilne i vojne ciljeve. Očekuje se da će papa putovati u oklopnom vozilu, a ne u svom uobičajenom papamobilu. Vatikanski dužnosnici rekli su kako su zadovoljni što će iračke vlasti moći pružiti potrebnu zaštitu za papinski posjet.

Francis tijekom svog posjeta planira posjetiti nekoliko iračkih gradova, uključujući Mosul, Erbil i Qaraqosh, gdje će se susresti s ljudima koji obnavljaju svoje zajednice i crkve. Posjetit će i Ur, rodno mjesto proroka Abrahama. Jedan od vrhunaca njegovog putovanja nesumnjivo će biti kada putuje u sveti grad Najaf kako bi se susreo s velikim ajatolahom Aliem al-Sistanijem, utjecajnim 90-godišnjim šiitskim duhovnikom.

XS
SM
MD
LG