Linkovi

Nakon prebrojanih 60 posto glasova, vladajuća koalicija iračkih šijita vodi u sedam od 18 pokrajina


Djelomični rezultati parlamentarnih izbora u Iraku pokazuju da u Bagdadu i u tri pokrajine na jugu zemlje, u kojima su šijiti većina, vodi koalicija stranaka kojoj je na čelu premijer Nouri al-Maliki. Iračko državno izborno povjerenstvo priopćilo je da premijerova koalicija vodi u sedam od 18 iračkih pokrajina.

Stranka Iyada Alawija, koji je bio premijer prije Nourija al-Malikija, vodi u najmanje četiri pokrajine, među njima i u Anbaru, gdje su većina suniti. Iyad Alawi smatra se svjetovnijom opcijom u usporedbi s Nourijem al-Malikijem.

Iza Alawijeve stranke, po broju osvojenih glasova slijedi Irački nacionalni savez, koji također okuplja šijite i koji se smatra glavnom konkurencijom aktualnom premijeru. Slijedi Kurdski savez koji ima većinu na sjeveru zemlje.

Organizatori izbora obećali su da bi do danas trebalo biti obrađeno i izbrojano oko 60 posto svih glasačkih listića, od izbora koji su održani prije tjedan dana. Konačni se rezultati očekuju u drugoj polovici ovog tjedna. Očekuje se da niti jedna stranka neće osvojiti većinu tako da će i sljedeća vlada morati biti koalicijska.

XS
SM
MD
LG