Linkovi

IRAK: Djeca iračkih Yazida zbrinuta uz njemačku pomoć


Yazidi: Spas u bespuću nakon pada Sinjara u ruke militanata i ekstremista ISIL-a
Yazidi: Spas u bespuću nakon pada Sinjara u ruke militanata i ekstremista ISIL-a

Blizu 1.900 Yazida, djevojčica i dječaka, ostali su bez oca nakon pada Sinjara u ruke militanata ISIL-a 2014. Jedna trećina, 664 dječaka i djevojčica, izgubili su oba roditelja.

Sirotište Shekhan u iračkom dijelu Kurdistana dom je za brojnu djecu etničke skupine Yazida koja su ostala bez roditelja nakon što su militanti i ekstremisti pokreta za takozvanu Islamsku državu 2014. godine zauzeli Sinjar, grad u iračkoj provinciji Nineveh. Borbene snage iračkih Kurda, podržavane zračnim udarima američke avijacije, povratile su Sinjar, a briga za brojnu siročad je nastavljena. Militanti Islamske države su, prilikom osvajanja, Sinjara odrasle muškarce ubijali bez milosti, a žene odvodili u njihova uporišta. Mnogi mališani su na taj način odtali bez oba roditelja.

U sirotištu, otvorenom u Shekhanu, gradu u provinciji Nineveh, zbrinuta su djeca mlađa od18 godina.

Hadiya Ato i Hadi Slo Qasim, Yazidi, sada štićenici sirotišta, o ono m što im se desilo prije dvije godine kažu:

"Ubili su moje roditelje, dva brata i sestru. Nema drugog načina da preživim i zato sam došla ovdje. Ovdje sam našla druge roditelje, braću i sestre. Briga o svima nama je zaista dobra."

"Prije nego smo uspjeli izbjeći iz grada teroristi Islamske države ubili su oca, a ubrzo i brata. Hrabri kurdski borci spasili su me i doveli ovdje."

Jalal Kano, upravitelj sirotišta Shekhan, smatra da bi sva djeca koja su u Sinjaru ostala bez roditelja trebala biti zbrinuta u sirotištu i dodaje:

"Neka djeca su ostala i bez majke i bez oca, neka samo bez oca. O mnogima brinu ujaci rođaci i ne dozvoljavaju im da došu kod nas. Otvaramo pet, šest sirotišta uz pomoć jedne njemačke humanitarne organizacije."

Prema podacima prikupljenim u sirotištu Shekhan, blizu 1.900 Yazida, djevojčica i dječaka, ostali su bez oca nakon pada Sinjara u ruke militanata ISIL-a 2014. Jedna trećina, 664 dječaka i djevojčica, izgubili su oba roditelja.

IRAK: Djeca iračkih Yazida zbrinuta uz njemačku pomoć
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

XS
SM
MD
LG