Linkovi

Izraelske trupe, uz podršku helikoptera, ubile 5 Palestinaca u raciji na Zapadnoj obali


Palestinski naoružani napadač puca tokom sukoba s izraelskim trupama u raciji u Dženinu, na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, 19. juna 2023.(Reuters/Raneen Sawafta)
Palestinski naoružani napadač puca tokom sukoba s izraelskim trupama u raciji u Dženinu, na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, 19. juna 2023.(Reuters/Raneen Sawafta)

Izraelski komandosi ubili su pet Palestinaca, uključujući jednog tinejdžera, tokom neobično žestokog sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali u ponedjeljak u kojem je bombom onemogućen transport trupa, a vojni helikopter izveo rijedak napad.

Sedam izraelskih pripadnika ranjeno je u borbama u Dženinu koje su se odvijale dok su trupe upadale u grad kako bi uhapsile Palestince osumnjičene za napade i bile pod vatrom naoružanih ljudi, saopćila je vojska.

S obzirom na to da je stvaranje mira pod pokroviteljstvom SAD-a zaustavljeno skoro deceniju, Dženin i druga područja sjeverne Zapadne obale bili su u fokusu mjeseci pojačanih akcija Izraela usljed talasa palestinskih uličnih napetosti u njegovim gradovima.

Na snimku do kojeg je došao Reuters prikazana je eksplozija koja je zahvatila oklopni transporter dok odjekuju pucnji. Drugi snimci pokazuju kako vojni helikopter lansira projektil i ispušta rakete.

Glasnogovornik vojske rekao je da je helikopter tipa Apache pucao na otvoreno područje kako bi otjerao naoružane napadače jer su žrtve izvučene iz transporta trupa. Nije bilo trenutne potvrde da je helikopter ispalio i rakete - mjeru predostrožnosti protiv lansiranja projektila ispaljenih s ramena na njega.

Izraelsko korištenje aviona "natjerat će naše borce da koriste alate koji će iznenaditi neprijatelja", rekao je zvaničnik palestinske oružane grupe Islamski džihad.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopćilo je da je među trojicom mrtvih muškaraca i 15-godišnjak. Islamski džihad je jednog od njih smatrao svojim članom. Još 45 Palestinaca je ranjeno, saopćilo je ministarstvo.

Druga takva grupa, Hamas, rekla je da su njeni borci također učestvovali u sukobima. Najmanje jedan Palestinac priveden je tokom racije u ponedjeljak, rekli su svjedoci u Dženinu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG