Linkovi

Jagma za novim Apple-ovim iPhonom


Jagma za novim Apple-ovim iPhonom
Jagma za novim Apple-ovim iPhonom

Nakon toliko isčekivanja, ljudi u više zemalja u svijetu čekaju u redovima ispred prodavnica kako bi kupili novi takozvani pametni telefon kompanije Apple. Riječ je o iPhonu 4 koji se trenutno prodaje u Sjedinjenim Državama, Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Japanu. Da li će i kada to novo čudo komunikacijeske tehnike biti dostupno i u zemljama u razvoju?

Jagma za novim Apple-ovim iPhonom
Jagma za novim Apple-ovim iPhonom

U Sjedinjenim Državama, Britaniji i Japanu novi Applov iPhone je postao jako popularan. Kupci satima strpljivo čekaju da kupe novi iPhone 4. Iz komapnije Apple kažu da su u prva tri dana prodali 1,7 miliona novih pametnih telefona. Izvršni direktor kompanije Steve Jobs je puštanje u prodaju tog proizvoda nazvao najuspješnijim u istoriji kompanije.

Alex Lee živi u Dubaiju, ali kaže da je došao u London kako bi kupio novi telefon.

iPhone 4 je brži, tanji, baterije traju duže, i uz to ima mogućnost video poziva.

Jagma za novim Apple-ovim iPhonom
Jagma za novim Apple-ovim iPhonom

Apple nije jedina kompanija koja proizvodi takozvane pametne telefone koji omogućavaju pristup Iternetu. Ali lojalni kupci kažu jednostavnost korištenja Applove telefone čini posebnim.

"Jedostavnost upotrebe iPhona je nevjerovatna. I laik za tehniku ga može koristiti" - kaže jedan od kupaca.

Do kraja jula, iz Appla kažu da će iPhone 4 biti dostupan u dodatnih 18 zemalja, a do kraja septembra u 88 zemalja širom svijeta. Ali, ekspert za tehnologiju Rob Atkinson kaže da vjerovatno neće biti u široj upotrebi u mnogim zemljama u razvoju zbog njegove cijene i pretplate za pristup Internetu:

"Ne mislim da će ovih telefona biti mnogo u područjima u razvoju ili na kontinentima kao Afrika na primjer. Možda će ih imati manje grupe korisnika sa visokim prihodima, ali mislim da će ih biti sve više u zemljama Južne Amerike."

Atkinson kaže da će zemlje sa rastućom srednjom klasom mnogo brže prihvatati pametne telefone:

"U zemljama u razvoju to će biti duži proces gdje će možda poslovni ljudi, farmeri, vlasnici malih firmi, profesionalci biti prvi korisnici, kao i lječnici, vladini zvaničnici i postepeno će se povećavati broj korisnika kako se povećava i broj aplikacija na telefonu."

Atkinson kaže da Applov iPhone nailazi na rastuću konkurenciju ostalih kompanija, kao što je Google koji pravi svoj vlastiti pametni telefon. Sa većom konkurencijom, eksperti očekuju opadanje cijene što će pametne telefone učiniti dostupnijim širom svijeta.

XS
SM
MD
LG