Linkovi

Globalni doseg iPhone-4


Globalni doseg iPhone-4
Globalni doseg iPhone-4

Nakon dugog očekivanja prošli se mjesec konačno u prodaji pojavio novi mobitel kompanije Apple – iPhone 4.

Nakon dugog očekivanja prošli se mjesec konačno u prodaji pojavio novi mobitel kompanije Apple – iPhone 4. Ovaj uređaj zasad je u prodaji u Sjedinjenim Državama, Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Japanu. Međutim, pitanje je hoće li u budućnosti novi iPhone biti dostupan korisnicima u zemljama u razvoju.

U Sjedinjenim Državama, Britaniji i Japanu Aplleov iPhone već je dosegao mitski status. Kupci su satima čekali za najnoviji Appleov mobitel iPhone 4. Alex Lee živi u Dubaiju, međutim, došao je u London samo zbog svog telefona: "Razlog zašto smo željeli doći ovdje jest taj što smo uistinu htjeli ovaj telefon".

iPhone 4 je brži, tanji, ima dugotrajniju bateriju i kapacitet za video pozive. Apple nije jedina kompanija koja proizvodi tzv. "pametne telefone" koji omogućavaju korisnicima pristup Internetu. Međutim, lojalni korisnici kažu da je jednostavnost ono što daje iPhoneu prednost pred drugima: "Jednostavnost uporabe iPhone je nevjerojatna. Čak i potpuni laik ga može koristiti".

Do kraja srpnja iPhone 4 bti će u prodaji u još 18 zemalja. Do kraja rujna – u 88 širom svijeta. Stručnjak za tehnologiju Rob Atkinson kaže da "pametni telefoni" najvjerojatnije neće biti naširoko korišteni u mnogim zemljama u razvoju zbog visoke cijene, kao i troškova pristupa Internetu preko mobilnih mreža:"Ne vjerujem da ćemo vidjeti mnogo njih u prodaji u regiji ili kontinentu kao što je Afrika. Možda ćemo vidjeti nešto među manjim skupinama korisnika s višim prihodom, međutim, ono što vjerujem da će se dogoditi jest povećanje prodaje u zemljama Južne Amerike".

Atkinson kaže da će zemlje sa sve većom srednjom klasom brže prihvatiti pametne telefone: "U zemljama u razvoju to će biti duži proces, gdje će vjerojatno poslovni ljudi, farmeri, profesionalci biti prvi koji će nabaviti te uređaje – kao liječnici, vladini dužnosnici – a potom možemo očekivati da će se polako probiti do ostalih, kako bude dostupno više aplikacije za mobitele".

Atkinson kaže da je Appleov iPhone sučeljen sa sve većom konkurencijom drugih kompanija, poput Googlea, koji sam prodaje svoje pametne telefone. Ali sa sve većom konkurencijom, stručnjaci vjeruju da će doći do pada cijena pametnih telefona, čime će oni biti dostupniji potrošačima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG