Linkovi

iPad za djecu u 'maloj školi:' bacanje novca ili učinkoviti alat u nastavi?


iPad za djecu u 'maloj školi:' bacanje novca ili učinkoviti alat u nastavi?
iPad za djecu u 'maloj školi:' bacanje novca ili učinkoviti alat u nastavi?

Djeca, posebice ona predškolske dobi koja pohađaju 'malu školu', najbolje uče na konkretnim primjerima i vrlo lako savladavaju rukovanje predmetima i informacijama, kaže direktorica škole Laura Shaw, dodajući da iPadovi djeci pružaju trenutnu povratnu informaciju.

Prije devet godina, američka sjeveroistočna savezna država Maine postala je prva u zemlji koja je svoje srednje škole počela opremati prijenosnim kompjuterima, laptopima, za svakog učenika. Sada, programom koji sve više privlači i međunarodnu pažnju, jedan školski okrug u toj državi pokrenuo je obrazovnu inicijativu kojom se djeci već u 'maloj školi' – dakle, prije nego što krenu u prvi razred osnovne škole - osiguravaju iPadi. Premda neki kritiziraju taj projekt kao bacanje novca, školske vlasti očekuju da će on poboljšati učenje u nekim važnim akademskim područjima.

U osnovnoj školi Sherwood Heights, u Auburnu, u saveznoj državi Maine, Laurie Gerard priprema svoj razred za rad na iPadu. Prije nego što svaki od mališana uzme svoje računalo, ovi peto- i šestogodišnjaci recitiraju pravila za uporabu iPada.

"Prsti straga, a palac naprijed, tako da iPad ne padne," ponavljaju mališani za svojom učiteljicom.

"Upoznavala sam ih s aplikacijom za imena i nazive koju ćemo koristiti u učenju riječi. Danas smo samo unaprijed to malo proučavali da vide kako aplikacija radi prije nego što se stvarno prihvate posla," kaže Laurie Gerard.

Kako bude odmicala školska godina, Gerard planira koristiti aplikacije iPada kao pomoć za izradu individualiziranih programa učenja za svakog učenika.

Mali Appleovi ručni kompjuteri pomagala su u njezinom razredu otkako je počela nastava, u rujnu, i vrlo su brzo postali pravi hit među mnogima od učenika. Petogodišnji Daniel obožava svoj iPad, na kojemu trenutno igra interaktivnu igru riječi, pokušavajući točno napisati svoje ime.

Djeca, posebice ona predškolske dobi koja pohađaju 'malu školu', najbolje uče na konkretnim primjerima i vrlo lako savladavaju rukovanje predmetima i informacijama, kaže direktorica škole Laura Shaw, dodajući da iPadovi djeci pružaju trenutnu povratnu informaciju.

"Kad u razredu imate osamnaestero djece i desetero od njih diže ruku u zrak da nešto pita ili kaže, onda učiteljica mora odgovarati i objašnjavati jednom po jednom djetetu. Ali, s iPadom i nekim aplikacijama djeca dobiju momentalno odgovore... odmah znaju jesu li nešto učinila točno ili ne i tek onda traže pomoć."

Ove godine u novom programu u Auburnu sudjeluje 300 mališana u 'maloj školi'. Polovica ih je već počela koristiti od početka školske godine, druga polovica će početi ovaj mjesec. Školske vlasti očekuju da će im ova razlika u početku korištenja iPadova pružiti komparativne podatke o učinku iPada na učenje.

Korodinator projekta Mike Muir vjeruje da će kompjuteri pomoći i u rješavanju najvećih boljki u dva ključna područja obrazovanja, pismenosti i matematici, gdje samo 60 do 65 posto učenika trećih razreda čita i računa na onoj razini na kojoj bi trebala za taj uzrast. Uvjerenje mu je potkrijepilo iskustvo jedne kolegice.

"Jedna od naših učiteljica koja radi dodatno s djecom koja imaju problema s učenjem čitanja, na jednom svom satu je izvadila svoj vlastiti iPad i pokazala im kako da rade s nekim aplikacijama za prepoznavanje slova i formiranje riječi. Oni su tako brzo to naučili da je ona bila iznenađena. A, što je najbolje, to su znanje zadržali i kad su prešli na učenje potpuno drugih stvari."

Većina početnog financiranja projekta u iznosu od 200 tisuća dolara osigurana je grantovima iz državnog i saveznog proračuna, ali se Muir nada da će uspjeh ove inicijalne faze iPadovima osigurati mjesto u redovnom proračunu školskog okruga. Međutim, ova inicijativa u Auburnu ima i svoje kritičare.

"To je budalaština. A budalaština je ne zato što se radi o iPadu, nego zbog količine novca koja se utroši."

Tako kaže Elliot Soloway, profesor kompjuterskih znanosti sa Sveučilišta Michigan, čija je specijalnost upravo sučelje između tehnologije i obrazovanja.

"Tehnologija je, kao takva, stvarno sjajna ideja. Problem je samo da iPad ne potpada pod mjerilo obrazovnog sustava. Jednostavno, on nije financijski održiva mogućnost."

Soloway ima i izvjesnih sumnji oko korisnosti iPada u podučavanju petogodišnjaka. No, koncept je uhvatio korijene u drugim saveznim državama, pa čitav niz škola u Južnoj Carolini, Tennessiju, Illinoisu i drugim mjestima usvaja slične strategije. A, što se tiče učinkovitosti iPada kao obrazovnog pomagala, u saveznoj državi Maine više će se znati na kraju ove školske godine, kad budu objavljeni komparativni podaci.

XS
SM
MD
LG