Linkovi

SAD: Iowa prošla, iznenađenja nisu izostala


SAD: Iowa prošla, iznenađenja nisu izostala
SAD: Iowa prošla, iznenađenja nisu izostala

Predsjednički kandidati Republikanaca od danas pažnju usmjeravaju na New Hampshire gdje je Mitt Romney, po mnogim procjenama, izrazit favorit. Primarni stranački izbori u toj saveznoj državi zakazani su za 10. januar.

U najkraćem, bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney pobjednik je prvih stranačkih izbora održanih sinoć u Iowi. Sa svega osam glasova više od bivšeg senatora iz Pennsylvanie Rika Santoruma to je najtješnja pobjeda registrirana u Iowi. Kongresmen Ron Paul iz Texasa je treći na prvom velikom testu izborne trke za nominaciju Republikanske stranke. Zastupnica u Kongresu Michelle Bachmann, unatoč sinoćnoj izjavi da je jedini kandidat Republikana koji može pobijediti aktualnog predsjednika Baracka Obamu na predsjedničkim izborima u novembru je, nakon svega 5 odsto dobijenih glasova, danas saopštila da odustaje od dalje utrke.

Bila je to velika noć za, do sada, ne tako uspješnog kandidata i favorita konzervativaca Rika Santoruma. Obraćajući se simpatizerima on je sinoć izjavio:

„Učinili ste prvi korak ka preuzimanju kontrole nad zemljom.“

Prvi, sa svega osam glasova više, bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney je izrekao vrlo sličnu ocjenu:

Mitt Romney
Mitt Romney

„Ovo je predizobrna noć u kojoj pobeđuje Amerika. Promijenićemo garnituru u Bijeloj kući i vratiti Ameriku na pravi put.“

Na iznenađenje mnogih na trećem mjestu je kongresmen Ron Paul iz Texasa. Biračima se zahvalio riječima:

„Nevjerovatni su vaša enegija i uloženi trud. Ono što mi je posebno drago je da to činite jer vjerujete u nešto.“

Glasanje u Iowi bilo je razočarenje za guvernera Texasa Ricka Perrya, zastupnicu u Kongresu Michelle Bachmann i bivšeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Newta Gingricha. On je samo 13 odsto glasova.

Bachmannova je na današnjoj konferenciji za novinare, procijenivši da je svega pet odsto glasova osvojenih na prvom stranačkom odmjeravanju snaga jasna poruka, saopštila da odustaje od dalje utrke za republikansku nominaciju.

Što se tiče birača, oni su se prethodnog dana i večeri okupljali u prostorima održavanja stranačkih skupova širom Iowe. Njihovi glasovi prebrojavani su uglavnom ručno, jer je glasanje bilo ograničeno samo na članove gradskih izbornih odbora.

Samona Joy Yentes, agilna simpatizerka Rika Santoruma o njenim i željama simpatizera Republikanske stranke je rekla:

„Želimo da izaberemo snažnog kandidata koji će poraziti Baraka Obamu i biti jako rukovodstvo našoj zemlji.“

Tijesni rezultati u Iowa-i mogli bi biti znak duge i nejedistvene kampanje tokom primarnih izbora unutar Republikanske stranke koji će slijediti, smatra analitičar Frank Luntz i ističe:

„Interesantno je da su za sada neki kandidati Republikanaca više zainteresirani da poraze jedan drugoga, a ne da poraze predsednika. To neće biti dobro u dugoročnom smislu.“

I predsjednik Barack Obama se video-linkom obratio simpatizerima Demokrata koji su takođe sinoć držali stranačke skupove. Predsjednica Demokratske stranke Iowe Debbie Wasserman Schultz istakla je da je gospodin Obama spreman da se suoči sa bilo kojim kandidatom Republikanaca i dodala:

„On se bori za srednju klasu nastojeći ubrzati ekonomski oporavak. Republikanci žele da se vrate politici koja nas je dovela na rub ekonomske katastrofe.“

Predsjednički kandidati Republikanaca od danas pažnju usmjeravaju na New Hampshire gdje je Mitt Romney, po mnogim procjenama, izrazit favorit. Primarni stranački izbori u toj saveznoj državi zakazani su za 10. januar.

XS
SM
MD
LG