Linkovi

Iowa: Odgođeno objavljivanje rezultata glasanja za predsjedničkog kandidata demokrata


Votes are counted during caucusing in the 66th precinct at Abraham Lincoln High School in Des Moines, Iowa, on February 3, 2020. (Photo by JIM WATSON / AFP)
Votes are counted during caucusing in the 66th precinct at Abraham Lincoln High School in Des Moines, Iowa, on February 3, 2020. (Photo by JIM WATSON / AFP)

WASHINGTON - Prvi test snage demokratskih predsjedničkih kandidata u izazivanju predsjednika Donalda Trumpa na izborima 2020. naišao je posramljujuću prepreku kasno u ponedjeljak, kada demokratska stranka nije uspjela izvijestiti ni o jednom glasanju satima nakon što su birališta zatvorena.

Dužnosnici stranke odgodili su rezultate zbog "pitanja izvještavanja" i rekli da aplikacija koju su lokalni dužnosnici trebali koristiti za podnošenje rezultata nije hakirana.

"Jednostavno će trebati vremena za daljnje izvještavanje o rezultatima", rekla je Mandy McClure, direktorka za stranačke komunikacije.

Ali u kontekstu koji je važan za određivanje tona kampanje i procjene održivosti kandidata na prepunom terenu, nedostatak bilo kakvog službenog osjećaja pobjednika ili gubitnika, značilo je da najbolje pozicionirani kandidati nisu imali uobičajenu mogućnost proglašenja pobjeda i hvatanja zamaha za iduću sedmicu kada idu u New Hampshire.

Nekoliko kandidata odletjelo je iz Iowe u New Hampshire rano u utorak da bi započelo kampanju, a da ne znaju rezultate iz Iowe.

Za sada nije jasno kada će rezultati biti objavljeni, piše Reuters.

U trci je ostalo ukupno 11 pretendenta za predsedničku nominaciju - Majkl Benet, Džo Bajden, Majkl Blumberg, Pit Butidžidž, Tulsi Gabard, Ejmi Klobučer, Deval Patrik, Berni Sanders, Tom Stejer, Elizabet Voren i Endrju Jang.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG