Linkovi

Senator Cruz ispred Trumpa nakon glasanja u Iowi


Na prvim glasanjima u Iowi senator Ted Cruz među Republikancima dobio najviše glasova, dok je Hillary Clinton u toku dana proglasila pobjedu, u odnosu na Bernie Sandersa s kojim je bila izjednacena

Senator Ted Cruz pobijedio je na republikanskim stranačkim skupovima u Iowi, prvom zvaničnom testu ovogodišnje predsjedničke kampanje. Poslovni magnat Donald Trump bio je drugi, a senator sa Floride Marco Rubio bio je treći, što je za njega vrlo dobar rezultat. Na Demokratskoj strani, bivša državna tajnica Hillary Clinton i senator Berni Sanders bili su izjednačeni, što nagovještava dugu i neivjesnu predizbornu trku između njih dvoje. Treći predsjednički kandidat, Demokrata, bivši guverner Marylanda Martin O'Malley je i zvanično odustao. Sinoćnja glasanja u 99 okruga savezne države Iowa, nakon svih dojučerašnjih predizbornih skupova, okupljanja potencijalnih glasača i simpatizera, nakon emitiranja i objavljivanja brojnih medijskih oglasa, bila su vrhunac prvog primarnog, unutarstranačkog glasanja.

Slijediće slična naredna izjašnjavnja Amerikanaca sa pravom glasa do konačnog izbora kandidata koje će obje stranke, Demokratska i Republikanska, nominirati za narednog predsjednika Sjedinjenih Država. I za jedne i za druge, potencijalne kandidate i glasače, prethodno veče je indikacija što se može očekivati od narednih unutarstranačkih primarnih glasanja.

Za bračni par Wlliams iz Des Moines-a prošla noć je bila pogled unapred.

Aly Williams, supruga, kratko je rekla:

"Željela sam, prije svega, vidjeti kuda idu obje strane."

Williamsovi su se opredjelili različito. Sa sinovima, na glasačkom mjestu gdje su, kao domaćini bili prisutni aktivisti obje stranke, Aly je krenula na stranu na kojoj su bili simpatizeri predsjedničkih kandidata, Demokrata. Njen izbor je bila Hillary Clinton. Mark, suprug, je sa sinovima čekao da glasa za Marca Rubia, Republikanca. Bilo je to njihovo prvo učešće na primarnim glasanjima. Williamsovi nisu bili jedini.

To je Donald Trump Junior, član izbornog štaba Donalda Trumpa prokomentirao riječima:

"Vidio sam, čuo sam mnoge kako kažu... ovo je moje prvo glasanje, ili.... nisam glasao 10, 20, 30 godina, a sada sam došao da glasam za tvog oca."

Organizatori glasanja za predsjedničke kandidate, Republikance, na glasalištu na kojem su glasali Williamsovi bili su iznenađeni odzivom. Predviđali su oko 350, a kada je glasanje počelo bilo je 460 glasača, mnogo više od očekivanog. Mnogi su u posljednjem trenutku odlučili za koga glasati. I pobjednik na tom glasalištu, Marco Rubio, bio je iznenađenje.

Mark Williams je glasao za Rubia:

"Osjećam se mnogo bolje zbog izlaska na glasanje. Marco Rubio nije imao većih izgleda, a ovo što se desilo za njega je ohrabrenje za narednih nekoliko mjeseci."

Slična je bila i ocjena Sheile Waller:

"Cijelog dana ovdje se govorilo se o Trumpu i Cruzu, Marco Rubio je bio u dubokoj sjeni. Podrška koju je dobio je za njega je dobar znak."

U izbornom štabu Donalda Trumpa nisu obeshrabreni, ističe njegov sin Trump Junior, i dodaje:

"Ovo je iscrpljujuća borba. Mora biti nastavljena, moramo ići dalje. I neće biti problem ići u mog oca. Količina energije i nivo entuzijazma koje on ima su nevjerojatni."

Mada podrška Donaldu Trumpu, do glasanja u Iowi vodećem među predsjedničkim kandidatima, Republikancima, nije pretočena u pobjedu na prvim primarnim, unutarstranačkim izborima, Trumpov sin i predizborna kampanja Donalda Trumpa fokusiraće se na New Hampshire, gdje će glasanja biti obavljena 9. februara, a nakon toga na Južnu Karolinu i, ovisno od izbornih rezultata, na eventualnu stranačku nominaciju.

Williamsovi se nadaju da će kada budu glasali u novembru na predsjedničkim izborima, ponovo imati priliku da glasaju za Hillary Clinton i Marca Rubia, tada kao definitivne predsjedničke kandidate Demokratske i Republikanske stranke.

SAD: Cruz, napokon, ispred Trumpa!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

XS
SM
MD
LG