Linkovi

Šef IOM u BiH: 'Situacija u kampu Lipa nije ništa manje dramatična'


Kamp Lipa, 26. decembar
Kamp Lipa, 26. decembar

“Sada situacija u kampu Lipa nije ništa manje dramatična. Imamo tamo 800-900 migranata kojima nije dozvoljeno da napuštaju lokaciju”, rekao je u ponedjeljak 28. decembra za Radio Slobodna Evropa (RSE) šef Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Peter Van der Auweraert.

Predstavnici IOM-a su se 23. decembra povukli iz privremenog migrantskog kampa „Lipa“, udaljenom oko 30 kilometara od Bihaća, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, pri čemu su prestali pružali pomoć u tom kampu.

Tog istog dana ( 23. decembra) izbio je požar na jednom od šatora.


“Lokacija je opasna. Tamo imamo kanistere dizela, imamo agregate, imamo šatore koji se mogu obrušiti po teretom snijega. Vidio sam da migranti u šatorima pale vatru kako bi se grijali. A prije nekoliko dana smo mogli vidjeti kako brzo vatra može zahvatiti šatore”, rekao je Auweraert za RSE.

On je poručio da u veoma skoro vrijeme ljudima mora biti dozvoljeno da napuste Lipu.

"Ostanak tamo je veoma opasan za ljude. Uslovi su užasni”, dodao je.

Poslije povlačenja IOM-a, zamjenski smještaj za migrante iz kampa Lipa nije obezbijeđen.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je nekolio puta prolongirala zatvaranje prihvatnog kampa za migrante Lipa.

“Mi smo već dostavili detaljan plan kako Lipu pripremiti za zimske uslove u maju i junu. Njega smo dostavili različitim nivoima vlasti, ali uslov je bio da ima vode i struje i to se nikada nije desilo”, rekao je Auweraert za RSE.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) donijelo 21. decembra, odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata Lipa, na području Bihaća.

Planiran je montažni objekt kontejnerskog tipa i kapaciteta od 1.500 osoba.

Vijeće ministara je zadužilo Ministarstvo sigurnosti da s Gradom Bihaćem riješi pravna pitanja u vezi s davanjem na korištenje lokacije Lipa Službi za poslove sa strancima za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata.

Skupština USK, na vanrednoj sjednici u Bihaću, zaključila je kako ne prihvata instrukcije Ministarstva sigurnosti o vraćanju migranata u nekadašnji migratski kamp „Bira“, dok se radovi u kampu Lipa ne završe.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio je Srni 27. decembra da se migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu (USK) iskomplikovala jer je kantonalna vlast odustala od dogovora da se migranti iz kampa "Lipa" prebace u kamp "Bira".

Cikotić je istakao da su vlasti odustale od plana koji su same predložile prije nekoliko mjeseci.

Prema mišljenju šefa IOM u BiH Petera Van der Auweraerta trenutna migrantska kriza u kampu Lipa rješiće se na dva načina.

“Ili će se naći konsenzus za neku alternativnu lokaciju za te ljude u kojoj bi bili zbrinuti, a opcija broj dva jeste da se ne dođe do konsenzusa i onda će ovi ljudi da se pridruže ostalima, 1.500 do 2.000 onih koji nalaze smještaj u napuštenim zgradama i improvizovanim kampovima po šumama oko Bihaća i Velike Kladuše”, rekao je.

IOM, ističe Auweraert, ima dobru saradnju sa bh. vlastima, ali trenutno, kako je rekao, ono "s čim se suočavamo jeste nerazumijevanje različitih nivoa vlasti".

Šatorski kamp "Lipa", otvoren je 21. aprila, a namijenjen je za smještaj muškaraca.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG