Linkovi

Rio 2016: Ruski sportisti ipak učestvuju


Međunarodni olimpijski komitet stao je stanovište da ne bi bilo sportski pošteno kazniti i one sportiste koji se nisu ogriješili ni o bilo koje anti-doping pravilo.

Sportski zvaničnici, sportisti i obični građani Rusije pozdravili su odluku Međunarodnog olimpijskog odbora u učešću brojnih ruskih vrhunskih sportista na Ljetnim olimpijskim igrama koje za desetak dana počinju u Rio de Janeiru. Članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta, najavili su, nakon razmatranja izvještaja kojim je dokazano postojanje širokog programa dopingovanja uz znanje i blagoslov ruske vlade, da Rusija ipak neće biti kažnjenja najtežom kaznom - zabranom nastupa na olimpijskim igrama svim njenim sportistima. Nakon finalne i vrlo iscrpne rasprave tokom jučerašnjeg dana Međunarodni olimpijski komitet najavio je da će pojedinačna sportska pravda biti provedena, odnosno da će sportisti suspendovani zbog dopingovanja izdržati kazne koje su im izrečene, a da se sportisti koji se nisu ogriješili o pravila zabrane korištenje doping-supstanci mogu takmičiti. O onim ruskim sportistima koji mogu doći u Rio de Janeiro odlučivaće odgovarajuće međunarodne sportske federacije.

Rusi su sa velikim olakšanjem reagirali na najavu da kompletnom olimpijskom timu njihove zemlje neće biti zabranjeno učešće na olimpijadi. Mnogi od njih su uvjereni da je prijetnja zabranom politička igra radi miniranja ugleda Rusije.

Sergej, turista u posjeti Sočiju, kratko kaže:

"Bio sam siguran u pozitivnu odluku. Sve je to politička igra."

Aleksandar Skalin, Moskovljanin, bio je određeniji:

"Dosta je dobrih sportista u ruskom olimpijskom timu. Zabraniti im da se takmiče na igrama je američka zavjera, jer je Rusija njihov najveći sportski konkurent. Sve to je pokušaj da se Rusi izbace, a da bi Amerikanci lakše osvojili što više medalja."

Vladimir Lunev, Moskovljanin, ističe:

"Prije Krima niko nije pridavao pažnju doping skandalima. Odmah nakon ruske aneksije tog poluotoka svi su počeli optuživati Rusiju za sve moguće grijehe."

Učešće Rusije kao države bilo je pod znakom pitanja nakon što je Svjetska agencija za borbu protiv dopinga zatražila da Rusiji bude zabranjen nastup u Rio de Janeiru zbog dokazanog programa dopingovanja, pod državnom kontrolom, ruskih sportista koji su učestvovali na zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Takmičarima u atletičarkim disciplinama je od ranije bio zabranjen nastup na međunarodnim takmičenjima. Međunarodni olimpijski komitet stao je stanovište da ne bi bilo sportski pošteno kazniti i one sportiste koji se nisu ogriješili ni o bilo koje anti-doping pravilo.

Thomas Bach, predsjednik MOK-a, je tim povodom rekao:

"Svaki čovjek ima pravo na pojedinačnu pravdu."

Uz poštivanje tog prava, ruski sportisti će se na olimpijadi u Brazilu suočiti sa vrlo rigoroznim kriterijima, upozorio je predsjednik MOK-a:

"Međunarodne sportske federacije analiziraće pokatke o dopingu za svakog sportistu pojedničano na osnovu pouzdanih međunarodnih anti-doping testova. To znači da ruski testovi neće biti uzimani u obzir. Nijedan ruski sportista koji je bilo kada sankcioniran zbog dopinga neće moći nastupiti u Rio de Janeiru, čak i ako je mu je istekla sankcija."

Za Rusiju i njene sportiste to je mnogo bolje od totalne zabrane, smatra Vitalij Mutko, ruski ministar za sport, i dodaje:

"Svjesni smo da Međunarodni olimijski komitet mora naći raznotežu između kolektivne odgovornosti i prava sportista kao pojedinaca."

Ruski sportisti, oni kojima bude dozvoljeno da nastupe, takmičiće se pod teškim opterećenjem. Unatoč tome Rusi vjerujuju i nadaju se vrhunskim rezultatima njihovih sportista i novim medaljama sa najveće svjetske sportske smotre koja počinje 5. avgusta u Rio de Janeiru.

Rio 2016: Ruski sportisti ipak učestvuju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Komentari (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG