Linkovi

Vijeće za provedbu mira: Političari kreiraju krizu za krizom


Valentin Inzko predstavio zaključke PIC-a
Valentin Inzko predstavio zaključke PIC-a

Nakon dvodnevne sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC), visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko iznio je ključne zaključke, a koji su negativni.

Politički direktori Upravnog odbora PIC-a, kazao je Inzko, ustanovili su prioritete za političare na svim nivoima vlasti.

„Ja bi rekao da su generalno razočarani sporim tempom reformi u zemlji na mnogim nivoima vlasti, kao i sa činjenicom da su izabrani zvaničnici preuzimali obaveze koje se odnose na integracije u Evropsku uniju (EU), na Međunarodni monetatni fond (MMF), a nisu ih realizirali”, naveo je Inzko.

Izražena je zabrinutost i na polju vladavine prava, rekao je Inzko, dodavši da su „korupcija i političko pokroviteljstvo tako otvoreno vidljivi elementi političkog Sistema sa vrlo slabim posljedicama na one na koje se to odnosi”.

PIC zaključuje da politički lideri u BiH nastoje izazvati „krizu za krizom” umjesto da rade na poboljšanju situacije u zemlji. Svjesni su i tužne činjenice, kako kaže Inzko, da je oko 100.000 građana napustilo zemlju u posljednje tri godine.

„Politički direktori su pozvali sve one koji se nalaze na funkcijama vlasti da rade na unaprijeđenju ukupne političke klime u zemlji”, kazao je Inzko.

Podsjetio je i na volju građana za ulazak BiH u EU, te je pozvao na brže sprovođenje Reformske agende, kao i na dostavljanje odgovora na upitnik Evropske komisije.

„Posebno mladi ljudi ne mogu čekati dugo na taj proces”, dodao je visoki predstavnik.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG