Linkovi

General Džejms Džons: Američko-turski odnosi na historijskoj prekretnici?


General Džejms Džons, bivši Savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Obaminoj administraciji i bivši Vrhovni komandant NATO-a.
General Džejms Džons, bivši Savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Obaminoj administraciji i bivši Vrhovni komandant NATO-a.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će Turska proširiti svoju vojnu kampanju protiv kurdskih snaga u istočnoj Siriji i potencijalno sjevernom Iraku dan nakon što su njegove snage preuzele kontrolu nad gradom Afrin u Siriji.

Meta nove turske ofanzive su nekoliko gradova pod kontrolom oružanih kurdskih jedinica potpomognute od strane američke vojske.

Erdogan je rekao da je cilj potpuno eliminisanje, kako se izrazio, “terorističkog koridora”. Ovaj potez Turske u suprotnosti je sa američkom politikom u Siriji i mogao bi da ugrozi američku vojsku i diplomatsko prisustvo u gradovima Manbij i Kobani.

Američko-turski odnosi nalaze se na historijskoj prekretnici, kaže bivši Vrhovni komandant NATO-a, penzionisani general marinac Džejms Džons.

“Mislim da u bilateralnim odnosima između SAD i Turske vladaju ozbiljni problemi. Nažalost, izgleda da nema poboljšanja. Predsjednik Erdogan je već pokazao svoju nezavisnost radeći neke stvari koje nikada ne bih pomislio da bi jedan saveznik NATO-a preduzeo. Kupio je ruski raketni sistem S-40, koji pored ostalog, ne može da se integriše u vojnu arhitekturu alijanse. Moraćemo da vidimo kakav je odgovor NATO-a na tu odluku", smatra general.

SAD i Turska treba da spriječe dalje pogoršanje uzajamnih odnosa, smatra Džons.

“Sjedinjene Države su oduvijek bile veliki saveznik Turske, uveliko smo podržavali želju Turske da bude dio Evropske unije. Tokom iračkog rata, Turska je značajno pomagala naše snage. Vojni odnosi su oduvijek bili izrazito bliski između naše dvije zemlje. Potrebno je da stanemo i pretresemo zašto je nastao spor nas i NATO-a sa Turskom. Situacija je veoma zabrinjavajuća”, kaže Džons.

Turska je zabrinuta zbog nedefinisane uloge Kurda u Siriji, kaže naš sagovornik:

“PKK je pokrenula nove napade unutar Turske. Grupa je nedavno najavila da će zbog upada Turske u sjeverni dio Sirije eskalirati svoje napade u samoj Turskoj. Dakle, postoji određeni osjećaj da su strateški interesi Turske ostavljeni po strani kada je riječ o određivanju konačnog statusa Kurda u Siriji. Turska strana vjeruje da su njeni interesi zanemareni, dok 2,5 do 3 miliona izbjeglica žive unutar njenih granica. Turska očekuje da dobije pomoć drugih zemalja, međutim ostavljena je da sve troškove snosi sama.”

Na pitanje da li postoji atlernativa koja bi išla u prilog Turske, Džons odgovara:

“I jedna i druga strana imaju racionalne argumente. Mislim da treba voditi intenzivne i koliko god dugo bili potrebni pregovore kako bi se povratilo prvobitno stanje. Treba učini sve prije nego što stvari krenu više nego naopako”, zaključuje general Džons.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG