Linkovi

Michael McFaul, novi američki ambasador u Rusiji


Novi američki ambasador u Rusiji, Michael McFaul, već dugo se zalaže za demokratiju u toj zemlji i saradnju Moskve i Washingtona. No, kad je prije dva mjeseca stigao u Moskvu dočekao ga je snažan talas antiamerikanizma.

U rezidenciji Spaso, domu američkih ambasadora od 1933., novopridošli ambasador MICHAEL McFAUL kaže da se osjeća kao da se vratio u eru Hladnog rata:

- Iznenadilo me toliko antiamerikanizma, jer mislili smo da gradimo drugačiju vrstu odnosa, tako da su neki ljudi pomalo nervozni što stvari tako brzo isamo po refleksu mogu otići nazad u eru za koju smo, barem što se retorike tiče, mislili da je davno iza nas…

U Washingtonu, sedmicu prije odlaska, McFaul se sreo sa podpredsjednikom Joe-om Bidenom. I kakve su bile njegove instrukcije?

- Samo nastavi tako, samo nastavi, McFaul.' On voli da me tako zove - McFaul. Rekao je: Samo tako nastavi. Ti radiš upravo ono što i jeste naša politika – da se nastavi i veza sa vlastima, kao i sa društvom izvan vlasti u Rusiji.

I dok Washington ne mijenja svoj kurs, da li se nakon izbora promijenilo išta u ruskoj retorici:

- Mi nemamo interesa da se vraćamo u neku vrstu Hladnog rata – u tu neku ogorčenu, ljutitu retoriku. Ne mislimo da bi to služilo američkom nacionalnom interesu. Ah, ruska vlada. Zvaničnici su i meni lično i drugim visokim zvaničnicima naše vlade slali signale da i oni tako misle. I oni žele i oni traže kontinuitet. I u narednim sedmicama i mjesecima testiraćemo to da vidimo možemo li se vratiti zaista da radimo poslove koji su u našem uzajamnom interesu.

Prvi teste je upravo danas u Južnoj Koreji gdje se na konferenciji o nuklearnoj sigurnosti sastaju predsjednik Obama i ruski predsjednik Medvedev, koji je na dužnosti do maja kad to preuzima Putin.

Medjutim, pred polazak, u petak, gospodin Medvedev je opet napao američki plan izgradnje odbrambenog sistema u istočnoj Evropi, koji treba da obara rekete ako dolaze iz Irana, kaže McFaul:

- U pravu ste, raketna odbrana je razlog zastoja. Mislim da treba da učinimo više da ruskim vladinim zvaničnicima pomognemo da tačno shvate šta taj sistem može, a šta ne može.. I to ne samo u ovom trenutku, jer taj sistem još nije ni uspostavljen. Inače, stvar koja ovdje u Moskvi izaziva najviše diskusije jeste jedan projektil - SM3 Block 2B – koji još uvijek ne postoji. Postoji samo na papiru. Mi, dakle, ne vjerujemo da uopšte postoji sukob našeg i ruskog nacionalnog interesa kad se radi o o tome šta mi planiramo da uradimo sa raketnom odbranom. Ali, istovremeno, jasno je da mi naše ruske kolege još uvijek nismo uvjerili u to.

Sada predsjednik Obama treba da izgradi odnos sa novoizabranim ruskim predsjednikom Putinom, koji je često bio najoštriji kritičar Washingtona. Američki je predsjednik svom novom ruskom kolegi uputio telefonsku čestitku - 5 dana nakon izbora.

- Predsjednik Obama je svoju politiku prema Rusiji veoma jasno definirao. On na tome radi već tri godine i nema razloga da razmišlja o tome da je mijenja. Mi se unaprijed radujemo da sa predsjednikom Putinom otvorimo sva ona pitanja na kojima smo radili ove tri godine.

Kao predsjednički kandidat, premijer Putin je optužio Washington da podržava demokratske proteste u Moskvi. Ambasador McFaul kaže da će Washington nastaviti da i finansijski pomaže ne-vladine, ne-političke organizacije u Rusiji:

- Da budem sasvim jasan. Ništa od tog novca uopšte nije namijenjeno političkiim organizacijama. Ni političkim strankama, ni pokretima, niti onima koji organizuju demonstracije, ni političkim liderima.Bojim se da s tim u vezi postoji velika konfuzija ovdje u Rusiji. Mi to ne radimo i to je naša politika i veoma smo strogi upravo kod povlačenja te granice.

On kaže da je američki cilj samo izgradnja civilnog društva u Rusiji.

Sezona izbora predsjednika u Rusiji se okončava, ali američka izborna sezona tek počinje. I to, takodje, može rusko-američke odnose dovesti na neravan put. i ambassador McFaul je, kaže, svjestan da treba pažljivo voziti po takvom putu…

XS
SM
MD
LG