Linkovi

Interpol uhapsio 1.333 krijumčara droge u tajnoj operaciji u 22 zemlje


Ilustracija
Ilustracija

U međunarodnoj operaciji pod vodstvom Interpola uhapšeno je 1.333 osumnjičene osobe i zaplijenjeno tone nedozvoljenih materija vrijednih 717 miliona dolara, saopštio je danas Interpol.

Kako se navodi na sajtu te organizacije sa sjedištem u Lionu u Francuskoj, u tajnoj policijskoj akciji protiv trgovine drogom u 22 zemlje zaplijenjeno je 35,5 tona narkotika i 291 tona hemikalija za proizvodnju ilegalnih supstanci.

Operacija nazvana Lionfish od 23. juna do 31. jula bila je usmjerena na trgovinu drogama vazdušnim, kopnenim i pomorskim rutama.

Uhapšeni članovi narko-mafije tokom ove akcije su pripadnici 25 nacionalnosti, precizirao je Interpol.

Dodaje se da su tokom petonedjeljne operacije vlasti u više od 20 država otkrile 1,8 tona ketamina, 683 kilograma metamfetamina i 581 kilogram kaptagona.

Također je zaplijenjeno 20,2 tone kokaina, 11,7 tona kanabisa, 158 kilograma heroina, 65.100 tableta i 48 kilograma tramadola, 9,5 miliona tableta pseudoefedrina koje se koriste za proizvodnju metamfetamina i desetine komada vatrenog oružja i eksploziva.

Interpol je objavio da je tajna super-laboratorija kapaciteta proizvednje hiljada kilograma ketamina otkrivena i demontirana u Kambodži. Navodi se da je tamošnja policija uhapsila osobu traženu zbog navodnog transnacionalnog krijumčarenja droge.

U okviru operacije Lionfish pod vodstvom Interpola vlasti Indije napravile su najveću pojedinačnu zaplijenu heroina kada je u luci Mundra otkriveno 75,3 kg droge.

Interpol je saopštio da je u ovoj akciji registrovan porast proizvodnje i prodaje sintetičkih droga kao što su metamfetamin, kaptagon i ketamin.

Po zaključku Interpola, za krijumčarenje narkotika najčešće se koriste kontejnerski pomorski teret, avio kuriri, ekspresna pošta, komercijalna vozila, brza plovila i mali avioni.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG