Linkovi

Interpol raspisao potjernice za optuženim za zločine u Vlasenici i Čeliću


Višnja Aćimović i Nedžad Kahrimanović Foto: BIRN BIH
Višnja Aćimović i Nedžad Kahrimanović Foto: BIRN BIH

Interpol je raspisao potjernicu za Višnjom Aćimović, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Vlasenici, kao i za Nedžadom Kahrimanovićem zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Čelića.

Sud BiH je u februaru 2017. godine potvrdio optužnicu protiv Višnje Aćimović zbog optužbe da je zajedno s više naoružanih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovala u ubistvima 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti počinjenim početkom juna 1992. na lokalitetu Mračni dol, u neposrednoj blizini logora Sušica.

Kako stoji u optužnici, muškarci su na to mjesto dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici.

Prema Tužilaštvu BiH, Aćimović je iz vatrenog oružja strijeljala muškarce koji su bili svega nekoliko metara udaljeni od autobusa.

Tijela su pronađena i ekshumirana 2000. na istom mjestu gdje su žrtve strijeljane. Aćimović je, prema ranijem saopštenju, državljanka BiH i Srbije, gdje je i nastanjena.

Optužnicu protiv Nedžada Kahrimanovića Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je u septembru 2014. godine.

Kahrimanović je optužen da je, obavljajući dužnost komandira čete u sastavu Općinskog štaba Teritorijalne odbrane u Čeliću, ubio Bosiljku Stević u mjestu Brnjik.

Na teret mu je stavljeno da je u septembru 1992., s pištoljem u ruci, otišao pred kuću u kojoj je bila Bosiljka Stević, koju je vrijeđao te u nju ispalio nekoliko hitaca i ubio je.

Prema ranijim podacima, Kahrimanović je nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG