Linkovi

Nove elektronske spravice možda nisu neophodne, ali olakšavaju život


Sve veće polje potrošačke tehnologije je upravo dobilo nekoliko desetina novih proizvoda koji su prikazani na prvom sajmu potrošačke elektronike u Holandiji. Ne očekuje se da ijedan od njih na spektakularan način promijeni naše živote, ali barem neki od njih će se možda pokazati kao izuzetno korisni.

Ako vas život dovede u situaciju da imate kontakte sa ljudima koji govore strane jezike, onda bi vam džepni prevodilac mogao biti savršen partner, koji je sposoban da prevodi jednostavne rečenice na 80 jezika. On se još uvijek ipak oslanja na Google prevodioca, ali jednostavna komunikacija se može odraditi čak i bez internet veze.

„Za putnike to je idealno. Sa njim možete ići bilo gdje i govoriti sa bilo kim. Osjećaj je nevjerovatan”, kaže Lennart van der Ziel, koosnivač Travisa.

Nakon komunikacije sa svim tim ljudima možda ćete biti umorni i gladni. Ali ne morate brinuti. Belgijska kompanija Meal Hero ima savršeno rješenje, pametni pretis. Jednostavno ubacivanje smrznutih sastojaka koji vam budu dostavljeni na kućnu adresu u tu mašinu rezultira ukusnim, zdravim obrokom koji se pripremi po vašem osobnom ukusu.

„U osnovi je to koncept koji je proistekao iz problema kojeg smo svi mi imali. Dođemo kući kasno, želimo imati zdrav obrok, a nemamo vremena niti sastojaka da ga sami pripremimo”, kaže Anton Claeys iz kompanije Mealhero.

A nakon dobrog obroka, vjerovatno ćete htjeti zadrijemati. Nema ništa bolje nego zaspati grleći jastuk koji je mekan i koji diše, ima savršen ritam otkucaja srca, a može čak svirati i uspavanku.

„On smanjuje stres, povećava relaksaciju, a može se kombinirati sa zvukovima kao što su otkucaji srca ili glas koji vas vodi kroz meditaciju”, kaže Julian Jagstenverg iz kompanije Somnox.

A vaš san će biti i još više relaksirajući kada znate da ne morate ustati i nahraniti mačku. Sure Feed vrata i hranilica za mačke će to odraditi umjesto vas. Putem interneta, daje vam punu kontrolu, kako bi ste ujutro mogli sretni otići na posao, možda vašim električnim biciklom na sklapanje.

Možda nijedna od ovih sprava nije neophodnost, ali jedno je sigurno: one predstavljaju samo mali dio industrije za koju se predviđa da će preplaviti svijet sa preko 20 milijardi međusobno povezanih stvari do 2020 godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG