Linkovi

Internetske kompanije sve više uhvaćene u globalna politička događanja


Đức Giáo Hoàng xuất hiện trong một thời gian ngắn trên bao lơn nơi cư ngụ mùa hè của Ngài, ngày 28/2/2013.
Đức Giáo Hoàng xuất hiện trong một thời gian ngắn trên bao lơn nơi cư ngụ mùa hè của Ngài, ngày 28/2/2013.

Velike internetske kompanije postavljaju izazov pred politiku nekih vlada kojom se pokušava ograničiti sloboda govora i osobna privatnost

Internatska tražilica Google i web sajtovi za društveno povezivanje poput FaceBooka i Twittera sve se više nalaze uhvaćeni usred globalnih političkih događanja u kojima i sami igraju ulogu. U nekim slučajevima, kao što su bili nedavni neredi u Tunisu i Egiptu, bili su dio sile koja je zbacila s vlasti autoritarne vladare. Kao što je Google pokazao u Kini, velike internetske kompanije također postavljaju izazov pred politiku nekih vlada kojom se pokušava ograničiti sloboda govora i osobna privatnost.

Kad se jedan od rukovodioca Googlea Weal Ghonim ponovno pojavio u Egiptu početkom mjeseca, nakon što su ga snage sigurnosti držale u pritvoru 12 dana, protu-vladini prosvjednici pozdravili su ga kao junaka na Trgu Tahrir. On predvodi marketinšku kampanju Googlea na Srednjem istoku i u sjevernoj Africi. Stranica koju je pokrenuo na FaceBooku prije negoli su počeli masovni prosvjedi igrala je ključnu ulogu u pozivanju prosvjednika na ulice – pomažući da se pokrene masovni javni ustanak koji je naposljetku okončao tridesetogodišnju vladavinu predsjednika Hosnija Mubaraka.

Marcus Messner predaje novinarstvo na Sveučilištu Virginia Commonwealth. On kaže da internetske kompanije igraju značajno sve veću ulogu u svjetskim političkim zbivanjima. "Mislim da vidimo aktivniju ulogu, ali naravno, to ovisi i varira od kompanije do kompanije. FaceBook zasad nije zauzeo neki aktivni stav, ali Google i Twitter u tim su prosvjedima zauzeli aktivniju ulogu".

Messner primjećuje da je 2009. godine, kad su izbili prosvjedi u Iranu, Twitter odgodio tehničko održavanje svoje mreže servera kako ne bi došlo do prekida u pružanju usluga za prosvjednike koji su koristili Twitter. Nedavno, kad su vlasti u Egiptu prekinule pristup internetu, uposlenici Google, Twittera i Googleove kompanije SayNow koja se bavi tehnologijom čitača glasa, pronašli su način kako da zaobiđu tu prepreku.

I dok se FaceBook hvali da ima pola milijarde članova, Twitter se povećava po stopi od 100 do 200 posto godišnje i uz široku zastupljenost Googlea i YouTubea – kaže Messner – uloga internetskih kompanija ne može se poreći. "To su veliki igrači. Kad govorimo o vodećim medijskim korporacijama, ponekad zaboravljamo koliko su te kompanije narasle. Ono što moramo vidjeti u budućnosti jest koliko aktivno političko stajalište te kompanije zauzimaju".

Jeffrey Carr piše o sigurnosti kibernetskog prostora za časopis Forbes. On kaže kako je sloboda koju Google daje svojim uposlenicima, pružila im mogućnost da igraju ulogu u događanjima u Egiptu. "Google kao kompanija pruža veliku potporu svojim uposlenicima. Mislim da im daje 20 posto vremena svaki tjedan da rade na vlastitim neovisnim projektima, i mislim da je ovdje bila riječ o tome, a ne da je nužno bila odluka donesena na razini korporacije".

Carr kaže da su ono što su učinili Googleovi uposlenici u Egiptu, učinili sami i da im to treba pripisati kao veliku zaslugu. "Mislim da je to odakle su došla humanitarna nastojanja. Ne od kompanije, već od uposlenika".

Na kraju – ukazuju analitičari - Google i druge internetske kompanije su još uvijek poslovne korporacije koje su obvezatne da zaštite interese svojih dioničara.

Jillian York radi na Centru Berkman za Internet i društvo pri Sveučilištu Harvard. Ona kaže da mnoge internetske kompanije nisu sebe izgradile s idejom da će biti korištene za politički aktivizam. "Svaka kompanija u nekoj točki mora odlučiti hoće li o tim pitanjima zauzeti čvrsti stav. Vidjeli smo kako to na neki način čini Google – kad se povukao prošle godine iz Kine i nedavno kad su održali konferenciju o slobodi Interneta. Google izgledao prilično uvjerljivo u tom smislu. FaceBook možda nešto manje. A Twitter je, rekla bih, negdje u sredini".

Jedan od značajnih stvari – kažu analitičari – jest što Googel i druge kompanije nisu otpustile uposlenike poput Ghonima koji su bili uključeni u projekt Speak2Tweet – sustav koji je povezivao telefone s Twitterovom mrežom i koji je Egipćanima omogućio da zaobiđu blokiranje pristupa internetu. Analitičari kažu da to ukazuje na odlučan stav koji te kompanije imaju prema pitanjima slobode govora.

XS
SM
MD
LG