Linkovi

Freedom House: Internet slobode u svijetu smanjene šestu godinu za redom


Organizacija Freedom House izvještava da su se internet slobode u svijetu smanjile već šestu godinu za redom. Ta nezavisna organizacija posvećena proširenju slobode I demokracije je pronašla da je vladino nadgledanje društvenih medija I načina za slanje poruka povećano u periodu od juna prošle do juna ove godine. U posljednje dvije godine, ono je preraslo od kontrole iza kulisa do represije, pa čak I hapšenja.

U izvještaju nazvanom Internet sloboda 2016 se navodi da korisnici interneta u Estoniji, na Islandu I u Kanadi uživaju najveće slobode I zaštitu privatnosti. Najveća zlostavljanja po pitanju internet slobode su ponovo zabilježena u Kini, zatim Siriji, Iranu, Etiopiji, Uzbekistanu I na Kubi.

Ono što zemlje kao Kina I Iran imaju zajedničko je pokušaj preuzimanja kontrole nad internetom u vlastitim zemljama, I mislim da se I Rusija sada kreće u tom pravcu I to je veoma uznemiravajuće, kaže Adrian Shahbaz, iz organizacije Freedom House.

U Rusiji je nedavno izrečena prva maksimalna zatvorska kazna u okviru anti ekstremističkih zakona za ne nasilni politički govor, I nametnula je niz zakona koji ograničavaju privatnosti I slobodu govora.

Proteklih godina donijet je zakon o lokalizaciji podataka koji je primjenjen 2015, I to ima veoma negativan utjecaj I na biznise u Rusiji, ali I na prvatnost korisnika, jer se svi podaci o korisnicima moraju sada pohraniti u Rusiji, kaže Shahbaz.

Freedom House navodi da ni Ukrajina nije ništa bolja od Rusije.

U Ukrajini smo na primjer bili svjedoci prvih hapšenja pa čak I zatvorskih kazni za korisnike koji su zagovarali političke ciljeve na veoma nenasilan način, I oni su ipak kažnjeni na osnovu zakona o ekstremizmu.

Sjedinjene države, veliki zagovornik demokracije I slobode govora, nalaze se na četvrtom mjestu po zaštiti privatnosti.

To je zahvaljujući odobravanju Zakona o slobodi, koji stavlja neka ograničenja na masovno sakupljanje metapodataka o korisnicima. Proteklih godina u Sjedinjenim državama je zabilježen pad nakon curenja informacija koje su pokazale nadgledanje od strane agencije za nacionalnu sigurnost. Ono što se ove godine dogodilo je veoma važno jer je to bio prvi put da je kongres stavio ograničenja na aktivnosti te agencije, kaže Adrian Shahbaz.

Freedom House navodi da se samo desetak zemalja poboljšalo od juna prošle godine, dok su se internet slobode smanjile u više od polovine od 65 zemalja obuhvaćenih u izvještaju, koje predstavljaju gotovo 90% korisnika interneta u svijetu.

XS
SM
MD
LG