Linkovi

"Oči Interneta"-gledajte snimke uživo sa sigurnosnih kamera


Snimci uživo sa kamera sigurnosti
Snimci uživo sa kamera sigurnosti

Zahvaljujući programu Oči interneta, detektivi amateri će biti u mogućnosti uočiti kriminal koji se dešava hiljadama kilometara daleko.

Da li ste se ikada zamislili u ulozi privatnog detektiva? Nova usluga nazvana Oči interneta omogućava ljudima u Evropi da uživo gledaju ono što snimaju kamere sigurnosti u prodavnicama širom Britanije pa i dalje, sve u nastojanju da se lopovi uhvate na djelu. Oni koji su stvorili takvu uslugu kažu da će ona uskoro biti dostupna u cijelom svijetu. Međutim kritičari kažu da je to primjer da nadgledanje društva ide isuviše daleko.

Vlasnik jedne samoposluge u Londonu, Kamlesh Patel, je do sada imao dosta lopova u svojoj prodavnici. Usprkos tome što je instalirao sigurnosne kamere, lopovi u prodavnici su i dalje krali robu. Kada je čuo za program Oči interneta, požurio je da bude jedan od prvih klijenata.

Imamo šest uposlenih, ali ipak nam je potreban neko ko će za nas bez prestanka paziti na prodavnicu. Lopovi su nam veliki problem. Sada barem znamo da se neko brine za našu prodavnicu, kaže on.

Ideja je jednostavna. Snimci uživo sa sigurnosnih kamera iz svih dijelova Britanije se mogu vidjeti na internetu. Volonteri, kao što je Robert Stevenson, se tako mogu priključiti na internet i gledati šta se dešava.

Ukoliko vidim problem, mogu pritisnuti dugme za alarm i za samo nekoliko sekundi vlasnik kamere dobije taj alarm. Kada se to desi ja izgubim sliku. Ali kriminal se može spriječiti u istom tom trenutku. Stoga ovaj sistem mijenja običnu sigurnosnu kameru koja samo stoji u kutku prodavnice u uređaj koji je proaktivan i koji pruža neposrednu sigurnost, kaže Robert Stevenson.

Do sada se za program Oči interneta prijavilo više od 3 hiljade volontera koji prate kamere. Oni koji su najbudniji u tome svakog mjeseca dobijaju novčane nagrade u zavisnosti od broja potencijalnih kriminalnih radnji koje primijete. Međutim kritičari, kao što je Daniel Hamilton iz organizacije Big Brother Watch, kažu da je to nepravedno narušavanje privatnosti.

Ono o čemu se ovdje radi je da postoji ogroman broj onih koji se mogu od kuće priključiti na internet i špijunirati nedužne ljude koji samo obavljaju svoju kupovinu. To nije u redu, kaže on.

Oči interneta snimaju sve, sa ciljem da se lopovi uhvate ne djelu
Oči interneta snimaju sve, sa ciljem da se lopovi uhvate ne djelu

Osnivač programa Oči interneta Tony Morgan kaže da program samo pomaže vlasnicima prodavnica da prežive.

Te kamere su svakako već postavljene u prodavnicama. Niko o njima ne brine, ako vas niko ne gleda. Ono što mi radimo je da gledamo, pratimo, i tako smanjujemo cijenu hrane. Jer ako vlasnici na kraju dana nisu u gubitku od 10%, onda mogu smanjiti svoje cijene, kaže Tony Morgan.

Oni koji gledaju kamere ne znaju tačne lokacije prodavnica koje prate. I ne mogu vidjeti snimke iz dijela grada u kojem se sami nalaze, kako ne bi špijunirali svoje susjede. Ali oštri zakoni o privatnosti u mnogim zemljama sprječavaju da program bude primjenjen u cijelom svijetu. Tony Morgan ipak kaže da je upravo potpisao ugovor za korištenje ove usluge u Kanadi. On se nada da će jednog dana Oči interneta gledati cijela vojska volontera u svim dijelovima svijeta.

Prisutni smo širom Evrope, nalazimo se u svakoj zemlji Evropske unije. I nastojimo se uspostaviti u Americi i Argentini. Vjerovali ili ne, možemo dijeliti informacije sa Argentinom, kaže Tony Morgan.

Kamleh Patel je sretan što plaća 120 dolara mjesečno za tu uslugu.

Otkako smo uveli ovu uslugu, imali smo nekoliko alarmantnih poruka i na sreću smo uhvatili lopove na djelu. Protiv nekoliko njih je čak podignuta i tužba.

Zahvaljujući programu Oči interneta, detektivi amateri će biti u mogućnosti uočiti kriminal koji se dešava hiljadama kilometara daleko. To je savršen primjer kako tehnologija smanjuje svijet. Ali takva tehnološka napredovanja će vjerovatno dovesti i do debate o privatnosti i sigurnosti.

XS
SM
MD
LG