Linkovi

Američki san mladog poduzetnika


Mazyar Kazerooni svoju internet kompaniju sa prijateljima vodi od kuce
Mazyar Kazerooni svoju internet kompaniju sa prijateljima vodi od kuce

Mazyar Kazerooni je osnovao vlastitu kompaniju Tracks.By, koja umjetnicima putem Facebooka daje šansu da pokažu svoju muziku, video snimke i datume turneja. Biznismen Shervin Pishevar je smatrao da je njihova ideja toliko dobra da je u nju uložio 500 hiljada dolara.

1931 godine, poznati pisac James Truslow Adams je popularnim učinio naziv američki san. On je rekao da bi život trebao biti bolji i bogatiji i ispunjeniji za svakoga, sa mogućnostima za svakoga na osnovu sposobnosti i postignuća. Iako stvarna definicija tog naziva ni danas nije u potpunosti poznata, postoji priča o jednom mladiću čiji je život, kako se čini, pravi primjer američkog sna.

Mazyar Kazerooni je osnovao svoju prvu internet kompaniju kada je još uvijek bio u srednjoj školi. Kada je novac počeo stizati, on je ubijedio svoje roditelje da bi trebao napustiti školu i istinski se posvetiti svom internet poslovanju.

Internet stranicu sam napravio kada mi je bilo 15 godina. Malo me je zbunilo kada sam išao u srednju školu i shvatio da zarađujem više novca nego ga ikada može zaraditi ijedan od mojih nastavnika, priča Mazyar.

Američki san mladog poduzetnika
Američki san mladog poduzetnika

Dvije godine kasnije je napravio korak dalje, kada je sa svojim dobrim prijateljem Mattom Schlichtom, koji je također napustio školu, počeo raditi za Ustream, stranicu sa uživo video snimcima. Video snimci uživo su u to vrijeme bili nešto sasvim novo i Mazyarov posao je bio ubijediti muzičare rap muzike da je to bila prava inovacija. On je u tom poslu bio uspješan, i pohvale koje je dobijao od muzičara su dokaz toga. Bio je zapravo toliko dobar da ga je rapper Lil Wayne zamolio da bude njegov osobni strateg za digitalnu promociju.

Pomogli smo mu da ponovo oživi svoju Facebook stranicu. On je na njoj imao milion prijatelja, ali oni nisu imali pristup i nisu postavljali ništa za tih milion obožavatelja koje su imali. Od tada se broj prijatelja povećao sa milion na 31 milion. Pomogli smo im da postignu Ginisov svjetski rekord za najomiljeniji novi status na Facebooku. Svi ti momci su nam sada kao obitelj, Young Money, Lil Wayne, Little Twist. Radimo sa njima već godinama, kaže Mazyar Kazerooni.

Američki san mladog poduzetnika
Američki san mladog poduzetnika

Prije nekoliko mjeseci, Kazerooni i Schlicht su napustili Ustream kako bi osnovali vlastitu kompaniju Tracks.By, koja umjetnicima putem Facebooka daje šansu da pokažu svoju muziku, video snimke i datume turneja. Biznismen Shervin Pishevar je smatrao da je njihova ideja toliko dobra da je u nju uložio 500 hiljada dolara.

Pokušali smo da svo naše znanje koje smo stekli vodeći digitalnu promociju Lil Waynea i Little Twista pretočimo u proizvode koji su mogli biti od koristi za svakog umjetnika, kaže Mazyar.

Tracks.By je kompanija koja je već porasla do tog nivoa da su Kazerooni i Schlicht morali uposliti nekoliko prijatelja koji su stručnjaci za kompjutere i društvene medije. Ali za sada, oni to sve rade na veoma jednostavan način i posao vode od kuće.

Kada bolje razmislite o tome, to je nije preveliki rizik, osobito ako ste mladi. Lako je u ovaj biznis uskočiti i pokušati, jer najgora stvar koja vam se može desiti je da bankrotirate i okušate se u nekom drugom poslu. Mislim da to sve vrijedi, jer ako svoj san možete ostvariti, on će vam donijeti mnogo više zadovoljstva nego bilo koji drugi posao, kaže Mazyar Kazerooni.

Za njegovo novo poslovanje se već prijavilo pedesetak umjetnika sa ukupnim brojem od 150 miliona ljubitelja. Mazyar tako možda istinski živi američki san o kojem je pisao James Truslow Adams.

XS
SM
MD
LG