Linkovi

Nova internetska pravila o imenima domena donose ogromne online promjene


Nova internetska pravila o imenima domena donose ogromne online promjene
Nova internetska pravila o imenima domena donose ogromne online promjene

Vlasnik domene moći će sam odrediti njen sufiks umjesto tek nekoliko koliko ih je sada na raspolaganju, kao točka-com, točka-org, točka-gov

Organizacija koja upravlja imenima domena na internetu, tzv. internetskim adresama, postigla je sporazum o obavljanju promjena koje će na dramatičan način povećati broj imena web sajtova i pružiti nove mogućnosti za isticanje imena kompanijama, gradovima i drugih entiteta. Ta je izmjena danas uvjerljivo usvojena u Singapuru u glasovanju Internetske korporacije za određivanje imena i brojeva - ICANN. Očekuje se da će ova organizacija početi primati prijave za nova imena početkom sljedeće godine. Prema usvojenim promjenama, osoba koja je u vlasništvu neke internetske domene, moći će sama odrediti njen sufiks umjesto tek nekoliko koliko ih je sada na raspolaganju, kao točka-com, točka-org, točka-gov.

Očekuje se da će velike kompanije stvarati sufikse s vlastitim imenima, tako je već glavni njemački grad izrazio interes u osiguravanju domene točka-berlin. Očekuje se da će se novi sufiksi prodavati po cijeni od 185 tisuća dolara i dodatnih 25 tisuća dolara godišnje, tako da će biti izvan dosega običnih korisnika interneta. Ipak, ICANN očekuje poplavu prijava kako će kompanije i poduzetnici pokušati steći prednost u marketingu.

XS
SM
MD
LG