Linkovi

U Kabulu otvoren prvi internet cafe samo za zene


Na sigurnoj lokaciji, u sigurnom okruzju, zenama omogucen pristup internetu

Dok se u svijetu obilježava Međunarodni dan žena, jedna organizacija pruža ženama u Afganistanu sigurno mjesto s kojega mogu biti povezane sa svijetom. U glavnom gradu Kabulu otvoren je prvi internet café samo za žene…

U malom cafeu u središtu Kabula mjesta jedva ima za kretanje, prostorija je prepuna žena za laptop kompjuterima.

Afganska aktivistička skupina YoungWomen4Change vodi café kao sigurno mjesto s kojega žene mogu imati pristup internetu i razmjenjivati informacije bez neželjene pažnje muškaraca.

“Vrlo smo zadovoljne otvaranjem cafea, koji se nalazi na sigurnoj lokaciji, u sigurnom okružju, što ženama uvelike olakšava dolazak i korištenje onoga što nudimo," kaze Eqlima Muradi, iz YoungWomen4Change.

Obojen živim bojama, café nosi ime Sahar Gul, prema tinejdžerki koja se našla u središtu pažnje kad ju je policija našla pretučenu u kući njena muža, u sjevernoj pokrajini Baghlan. Gul je optužila svojeg supruga i njegovu obitelj za zlostavljanje.

“Dali smo našem internet cafeu njeno ime," kaze Arzoo Omid (YoungWomen4Change), "jer Sahar je toliko propatila, a mi joj ovime želimo odati priznanje za hrabrost. Želimo da zna da se njome ponosimo.”

Slučaj Sahar Gul nije rijedak u Afganistanu. Tokom 90-ih godina, talibani, koji su bili na vlasti, zabranjivali su ženama rad, obrazovanje, čak I napuštanje kuće bez muške pratnje.

Puno toga se otada promijenilo na bolje, u smislu ženskih prava, ali aktivisti podsjećaju da je ostalo još puno posla.

Za ove Afganistanke, internet café, s doniranim kompjuterima, veliki je korak.

XS
SM
MD
LG