Linkovi

Međunarodni Dan žena: Najbolji način da se poboljšaju životi žena - kroz obrazovanje i tehnologiju


Prva dama Michelle Obama je odala počast 10 žena za njihovo liderstvo u promoviranju ljudskih prava, jednakosti žena I društvenog napretka.

Dok će se u svijetu sutra obilježiti međunarodni Dan žena, 8. Mart, žene kažu da je najbolji način da se poboljšaju životni uvjeti njihovih sestara, I obitelji, kroz obrazovanje I tehnologiju.

Prva dama Michelle Obama je odala počast 10 žena za njihovo liderstvo u promoviranju ljudskih prava, jednakosti žena I društvenog napretka.

Ove žene su provele godine u školama I na fakultetima stičući znanje I vještine koje danas koriste kako bi se suočile sa izazovima koji su pred njima. To je priča sa kojom se mogu poistovjetiti, jer je to I moja životna priča, rekla je Michelle Obama.

U Sjedinjenim državama, jedna grupa žena je obilježila Međunarodni dan žena pozivom drugima da ih slijede u poljima nauke, tehnologije, inžinjerstva I matematike, kojima obično dominiraju muškarci. Dawn McGinley radi za tehnološku kompaniju 3M, koja je kosponzor trodnevnog događaja kako bi se žene uvele u takozvane STEM obrazovne programe. Ona je za Glas Amerike govorila putem Skypea.

To je šansa da se proslave međunarodni dan žena, kao I uspješne karijere, osobito karijere žena u inžinjerstvu I tehnologiji, rekla je Dawn McGinley.

Tokom virtualnog događaja, uspješne poslovne žene dijele svoja iskustva I nude savjete ženama u cijelom svijetu.

Tu ih možemo uputiti, savjetovati na početku njihove karijere o tome koja obrazovna polja postoje I šta mogu postići, kaže gospođa McGinley.

Profesorica na univerzitetu Maryland u Baltimoreu Marie Desjardins podučava kompjutersku nauku I inžinjering.

Ovog semestra imam grupu od 40 studenata I 4 njih su žene. Kada pogledate statistike, više od polovine svih STEM poslova u narednih 10 do 15 godina će biti u polju kompjutera. Pa ipak, kada ljudi govore o tome, oni obično misle na biologiju ili fiziku. To su izvanredna polja, ali to nisu polja u kojima će se bilježiti veliki poslovni rast, kaže gospođa Desjardins.

Ona dodaje da je izlaganje djece u ranoj dobi ključno da se oni zainteresiraju za STEM.

Dozvolite da djevojčice isprobaju stvari koje se obično ne vežu za djevojčice. Osigurajte da su djeca tome izložena od malena, kako bi sebe mogla smatrati kreatorima tehnologije I novih ideja, a ne samo da slijede pravila, kaže Marie Desjardins.

Ona naglašava da je cilj kompjuterske nauke da svijet učini boljim. Žene kojima je ove sedmice odata počast u State departmentu su došle iz Ukrajine, Malija, Zimbabvea, Indije, Saudijske arabije, sa Fijia, iz Gruzije, Tajikistana, Afganistana I Gvatemale. Njima je obrazovanje pomoglo da pruže pomoć drugima. Doktorica Nasrin Oryakhil, koja je jednom prilikom izvela 17 operacija tokom jedne jedine noći u Afganistanu, govorila je u ime svoje grupe.

Ključno je znati da žene čine polovinu stanovništva I marginaliziranje djevojčica ili žena na bilo koji način znači dezintegraciju svete institucije obitelji u našem društvu, kaže gospođa Oryakhil.

Ona dodaje da osnaženje žena znači osnaženje društva I cijele generacije.
XS
SM
MD
LG