Linkovi

Medjuvjerski univerzitet, nada za budućnost


Medjuvjerski univerzitet, nada za budućnost
Medjuvjerski univerzitet, nada za budućnost

Tri teološke institucije su osnova za Medjureligijsku školu kojoj je cilj promoviranje vjere kao izvora mira

Zovu ga prvim medjuvjerskim univerzitetom na svijetu. Lociran je na jugu Californije, oko 60 kilometara od Los Angelesa, a zove se Claremont Lincoln University , novi fakultet, sastavljen od kršćanskih, muslimanskih i jevrejskih institucija. Cilj im je jedan i zajednički: desegregacija teoloških institucija.

Univerzitet Claremont Lincoln se ponosi što je prva medju- vjerska akademska institucija , i novi model za teološko obrazovanje.


Ova nova škola nudi magistarske studije u polju medjuvjerskog obrazovanja, ali isto tako služi i kao zajednička tačka za tri postojeće za osnivačke institucije: Školu Teologije Claremont, Akademiju za Judaizam, u Californiji, i Islamski Centar Južne Californije.

Studenti koji pohadjaju bilo koju od ove tri institucije takodjer se registriraju na kurseve i iz dvije druge institucije.

Islamska škola je u svojim začecima. Njeni osnivači se nadaju inkorporirati program za obrazovanje imamau toku slijedeće godine.

David Lincoln je Predsjedavajući odbora Univerziteta Claremont Lincoln. On i njegova supruga Joan su donirali 50 miliona dolara da bi novi univerzitet zaživio.

Tri će religije promovirati mir u svijetu, izbjegavanje nasilja. Na mnogim mjestima u svijetu se ljudi bore u ime vjere. No, ako bi vjera mogla predlagati i ohrabrivati rješenja, problema bi nestalo, i svima bi nam bilo bolje.

Velečasni Jerry Campbell je predsjednik Škole Teologije pri Claremontu. On kaže da ovaj novi pristup učenju neće samo Ameriku učiniti bezbjednijim mjestom, nego će ojačati i njenu demokraciju.

Ako ne možemo voljeti svoga susjeda, koji je isti kao mi, ako ih ne možemo voljeti onakve kakvi su, kako se onda može naša zemlja održati?, pita se velečasni Campell.


Jihad Turk, direktor Vjerskih poslova pri Islamskom Centru Južne Californije, kaže da će model Univerziteta Claremont Lincoln donijeti posebne dobrobiti za Muslimane u Americi:

Univerzitet će demonstrirati svijetu da Sjedinjene Države ne vode rat protiv Muslimanskog svijeta ili islamske vjere, nego da i vlada i privatne institucije, koje pružaju tako veliku podršku Univerzitetu, u stvari priznaju Islam i Muslimane kao ljude mira. , govori gospodin Turk.

Glavni govornik na ceremoniji otvaranja nove škole je bio Ebrahim Rasool, ambasador Južne Afrike u Americi. On je zagovornik medjuvjerske kooperacije , koju vidi kao protutežu fundamentalizmu.

Svako može izaći na scenu i reći Ja govorim u ime Boga.
No, ako nije uspostavljena zlatna sredina o tome što Bog znači, sve će više tog terena uzimati sebi fundamentalisti.Iako je Claremont Lincoln University poptuno nov, već ima njegovih doprinosa vjerskim tradicijama. Tako je jednom svečanosti proslavljen još jedan dodatak: Medjunarodna Škola studija Jainizma. Uskoro će iz te vjere, manjinske religije u Indiji, biti i kursevi i seminari.
Velečasni Campbell kaže da Univerzitet Claremont Lincoln trenutno pregovara i za zajednicom bahaija, iranske manjinske vjere, i nada se privući i druge vjere iz cijeloga svijeta. Cilj je, kaže, ujediniti ljude da promoviraju vjeru kao izvor zaliječenja, milosrdja i , prije svega, mira.
XS
SM
MD
LG