Linkovi

Tri prijatelja različitih vjera mlade podučavaju toleranciji


Djeca u privatnoj školi u Los ANgelesu su budno slušala trojicu klerika - dugogodišnjih prijatelja
Djeca u privatnoj školi u Los ANgelesu su budno slušala trojicu klerika - dugogodišnjih prijatelja

Tri svećena lica, kršćanin, židov, i musliman, već 30 godina vode projekat medjuvjerske tolerancije i edukacije

Tri stara prijatelja različitih vjerskih uvjerenja su svoje prijateljstvo ojačali decenijama promovirajući dijalog na medjureligijskim forumima. Ova trojica ljudi, lideri muslimanske, židovske i kršćanske zajednice u Los Angelesu, nedavno su podijelili svoja gledanja na religiju s grupom srednješkolaca. Učenici su preko njih trojice, naučili da ovi ljudi poštivaju medjusobne razlike, a slave ono što im je zajedničko.

Poznaju se i suradjuju desetljećima, Maher Hathout, glasnogovornik Islamskog Centra Južne Kalifornije, Leonard Beerman, rabin pri židovskom templu Leo Baeck, i velečasni George Regasm umirovljeni rektor episkopalne crkve Svi Sveti u Pasadeni.

Učenici, iz privatne srednje škole Flintridge, su postavljali mnoga pitanja o nasilju koje inspirira religija. Rabin Beerman im je rekao da, na žalost, i zlo je dio vjerske ostavštine, ali vjera mnogo više igra ulogu u pozitivnom ljudskom razvitku.


Vjera donosi utjehu postradalima, hrabrost slabima, a igra i važnu ulogu u razvoju čovjeka., kaže rabin Beerman


Učenike je takodjer zanimalo mjesto vjere u svijetu, i kod samoga čovjek,a u njegovom životu, zatim kako se to odslikava na srednjem istoku. Egipćanin Maher Hathout objašnjava:

Vidim da učenici za ovo sve pokazuju zdrav interes. Oni cijelo pitanje vjere ne pojednostavljuju, postavljaju oubiljna pitanja. A sve to uz dozu otvorenosti i nevinosti djece.

Učitelj povijesti Michael Roffina kaže da škola Flintridge, kao privatna institucija, sebi dajeza pravo da se vode debate o kontroverznim pitanjima kao što su vjera, što se u američkim državnim školama ne može.

Mnoge škole bježe od ovih tema jer je vjera vruća i žučna tema. Isto tako mislim da bi nekim školama odgovaralo da pričaju tri čovjeka od vjere, ali bez rasprava., kaže profesor Roffina

Episkopalni svećenikgeorge Regas kaže da sa svojim kolegama na medjuvjerskom projektu radi 30 godina. Oni dijele prijateljstvo, i strast za društvenu pravdu, što je u korijenu njihovih tradicija.

Nije baš uobičajeno da Židov, Musliman i Kršćanin budu ovako povezani sve ove godine, da istinski mare jedan za drugoga, i podržavaju se medjusobno, a istodobno su toliko različiti. I sve to s medjusobnim razumijevanjem i povjerenjem., kaže Regas.


Učenici suovaj puta istinski nešto naučili o vjeri, kaže učenica Vanessa Lieu i dodaje:


Mislim da sva vjera izvire iz osnovne ljudske svijesti, i svima nam je to na neki način blisko.


Medjuvjerski dijalog je poslao jaku i važnu poruku, kaže učenik Brandt Rohde:

Slomili smo mnoge barijere, i svjesni smo da svi moramo raditi na miru, da se prihvatamo, tolerišemo, živimo u miru...


Ovi učenici kažu da im je diskusija pružila uvid u to koliko je prijateljstvo važno, i ljubav, te da oni mogu prevazići i vjerske razlike.

XS
SM
MD
LG