Linkovi

Na Intelovom natjecanju mladih znanstvenih talenata prva nagrada tinejdžerki za istraživanja na području alternativne energije


Četrdeset tinejdžera-sudionika svjetski poznatog natjecanja mladih znanstvenih talenata okupilo se u Washingtonu da bi predstavilo svoje znanstvene i istraživačke uspjehe u raznim područjima, uključujući alternativnu energiju, rano otkrivanje raka i suzbijanje invazivnih vrsta. Susan Presto je, za Glas Amerike, razgovarala s nekoliko finalista, među njima i jednom 17-godišnjakinjom, pobjednicom Intelovog natjecanja i dobitnicom novčane nagrade od 100.000 dolara.

Prvo mjesto Intelovog natjecanja (Intel Science Talent Search), za 2013. godinu, pripalo je Sari Volz, iz srednje škole Cheyenne Mountain, u Coloradu Springsu, u saveznoj državi Colorado, za njezina istraživanja na području alternativne energije.

S tom smo 17-godišnjakinjom razgovarali tokom Intelovog sajma znanosti i tehnologije, prije njezine pobjede, kad nju još nije resila medalja pobjednika nego samo njezine “N-Er-Dy” naušnice.

Sara nam je govorila o svojem radu na uzgoju algi i o tome kako povećati njihov rast za proizvodnju biogoriva.

“Pokušavam s vođenom evolucijom, umjetnom selekcijom i fokusiram se na jednu populaciju algi i održavanje njihova rasta na optimalnoj razini za proizvodnju biogoriva. U tome primijenjujem jedno kemijsko sredstvo, herbicid, zapravo, koji uništava one alge koje ne proizvode dovoljno.”

Alge koje prežive, dodaje Sara, proizvode više i tu svoju odliku prenose na svoje potomke. Najveći dio svojih istraživanja Sara provodi u svojoj spavaćoj sobi.

“U njoj imam mikroskop, centrifugu, bočice, alge su ispod mojeg kreveta, a hazardne kemikalije držim u podrumu.”

Znanstveno natjecanje već više od 70 godina pruža mladima priliku za ovakva neposredna, praktična istraživanja, kaže Wendy Hawkins, izvršna direktorica Intelove zaklade.

“U školama im se rijetko ukazuje prilika da idu dalje od formula i jednostavnih, običnih eksperimenata.”

Mladi znanstvenici inspiracija su ministru za obrazovanje Arnu Duncanu. “Pruža im se jedinstvena mogućnost da nađu svoju strast i naprave nešto što će donijeti promjenu ne samo u njihovoj zemlji nego moguće u cijelom svijetu.”

Brittany Wenger, iz Floride, plasirala se među prvih deset natjecatelja. “Podesila sam i usmjerila računalo za rano otkrivanje raka dojke i za razlikovanje malignih i benignih masa tkiva.”

Osamnaestgodišnja Brittany kaže da je njezin uspjeh došao učenjem na propalim pokušajima. “Bila sam jako uzbuđena. Bilo je kasno navečer, svi su moji već bili u krevetu, samo sam ja bila budna, kraj kompjutora, i odjednom mi je sinulo. Fantastičan trenutak.”

Vincent O’Leary, iz savezne države West Virginia, proučava navike jedne invazivne vrste raka koji prijeti ribarskoj industriji. “Taj će projekt, u konačnici, pružiti načina za predviđanje njihova kretanja i za stvaranje proaktivne metode nadzora nad njima.”

Jedno je nemoguće predvidjeti, a to je – koliko daleko će ti mladi znanstvenici napredovati u svojim područjima. Jedno znamo – u povijesti natjecanja, sedam njegovih finalista dobilo je Nobelovu nagradu.
XS
SM
MD
LG