Linkovi

Slučaj Amerikanca uhićenog u Pakistanu naglašava sve veću američku ovisnost o obavještajnim kontraktorima


Pristaše islamističkih stranaka pale američku zastavu u blizini američkog konzulata u Lahoreu povodom uhićenja Raymonda Davisa
Pristaše islamističkih stranaka pale američku zastavu u blizini američkog konzulata u Lahoreu povodom uhićenja Raymonda Davisa

Agencije američke savezne vlade sve više se oslanjaju na kontraktore kad je u pitanju osiguravanje osoba i objekta, kako bi nadoknadile nedostatak svog osoblja

Slučaj Amerikanca uhićenog u Pakistanu zbog ubojstva dvojice muškaraca izazvao je ogorčenje u toj zemlji i doveo do zategnutih odnosa između Washingtona i Islamabada. Ispalo je da je uhićeni Amerikanac Raymond Davies, koji je navodno otvorio vatru tijekom pokušaja pljačke, kontraktor Središnje obavještajne agencije CIA-e zadužen za sigurnost.
Naš novinar javlja da se agencije američke savezne vlade sve više oslanjaju na kontraktore kad je u pitanju osiguravanje osoba i objekta, kako bi nadoknadile nedostatak svog osoblja.

Analitičari kažu da američke obavještajne agencije, Državno tajništvo i oružane snage postaju ovisne o kontraktorima na mjestima kao što su Irak, Afganistan i Pakistan, koji obavljaju sve poslove – od fizičke zaštite osoba i konvoja pa do prikupljanja i analiziranja obavještajnih podataka. Scott Stewart dopredsjednik je privatne obavještajne tvrtke Stratfor zadužen za taktičke obavještajne informacije. On smatra da korištenje kontraktora daje američkoj vladi fleksibilnost na nemirnim mjestima.

Scott Stewart: Pogledajte proračune odvojene za sigurnost u organizacijama poput Državnog tajništva i pogledajte proračun CIA-e i vidjet ćete da postoje ciklusi uspona i padova tijekom vremena. I kad jednom dođu u razdoblje pada, jako je teško smanjivati broj osoblja. Lakše je smanjivati broj kontraktora. Manje je bolno.

I dok kontraktori pružaju određenu fleksibilnost, njihovo korištenje je kontroverzno i iritira neke vlade u zemljama domaćinima. Neki kontraktori bili su optuživani za nasilno ponašanje. uključujući i ubojstva. Afganistanski predsjednik pokušava izbaciti iz zemlje kontraktore koji se bave pitanjima sigurnosti. Pakistanska međuobavještajna uprava traži izvješća o radu svih sigurnosnih kontraktora u zemlji. Neki su kontraktori optuženi za krađu milijuna dolara.

Shawn Engbrecht, koji vodi kompaniju za obuku sigurnosnih kontraktora, kaže da je problem u tome što agencije američke savezne vlade nemaju istu razinu kontrole nad kontraktorima kakvu imaju nad svojim uposlenicima. On poziva na to da se privatnim sigurnosnim kontraktorima izdaju licence za rad.

Shawn Engbrecht: Možemo se svi okupiti za stolom i razmatrati, pregovarati i postići kompromis ono nečeg i smisliti univerzalni plan kako uključiti privatne sigurnosne kompanije u tu veliku sliku manevriranja, koju predstavljaju Ministarstvo obrane ili Državno tajništvo, ili ćemo pustiti da se sve to razvija na svoj način gdje svaka mala kompanija kreće svojim putem i na kraju ćemo imati kaos, rasipanje i korupciju i usputne smrtne slučajeve.

Kakve je to točno zadatke Raymond Davis obavljao u Pakistanu i dalje je mutno. Objavljena izvješća govore o tome da je u najmanju ruku osiguravao sigurnost za jednu ekipu CIA-inih agenata i kontraktora koji su djelovali iz jedne "sigurne kuće" u Lahoreu. Je li bio i dublje uključen u obavještajni rad nije jasno. Međutim, Stewart kaže da je vjerojatno kako CIA zbog razloga tajnosti želi koristiti svoje vlastite ljude za pružanje fizičke sigurnosti, a ne oslanjati se na osoblje američkog veleposlanstva.

Scott Stewart: Iskreno govoreći, postoje neka operacijska pitanja kad je riječ o CIA-i. Tako da oni žele da cijela stvar ostane "u kući", pa će koristiti gdje god to mogu ljude iz svog internog Ureda za sigurnost da obavljaju te zadatke zaštite. A njih će nadopuniti s kontraktorima.

Shawb Engbrecht, koji je i sam radio kao privatni kontraktor u Iraku, kaže da kao opće pravilo korištenje kontraktora daje CIA-i određenu distancu od operacija koje bi mogle izići na vidjelo.

Shawn Engbrecht: Što više stvari možete prebaciti na druge da rade za vas, imate veću priliku nešto vjerodostojno poricati, a to je ono što CIA voli. 'Dakle, on je obični civil koji radi za kontraktora. Da on je član naše ekipe, ali on uistinu nije jedan od nas'. Tako su oni u stvari u stanju proširiti opseg svojih operacija bez povećavanja sveukupnog rizika.

Sjedinjene Države su opetovano opisivale Davisa kao pripadnika "administrativnog i tehničkog" osoblja veleposlanstva koji stoga ima pravo na diplomatski imunitet.

XS
SM
MD
LG