Linkovi

Insajder traži da prestane ugrožavanje bezbjednosti novinarke Brankice Stanković


Brankica Stanković
Brankica Stanković

Redakcija Insajdera saopštila je 14. juna da poslije novog skandiranja na košarkaškoj utakmici u Beogradu traži da prestane ugrožavanje bezbjednosti urednice Brankice Stanković.

Ta redakcija je u saopštenju zatražila "i da jednom zauvek takvo huligansko ponašanje nestane iz javnog prostora".

Kako su naveli u saopštenju, "za to je potrebno mnogo više od pukih reakcija, i osuda".

Do novog skandiranja došlo na utakmici Partizan - Crvena Zvezda u Areni u 13. juna, a ono se moglo čuti i na košarkaškoj utakmici Partizan - Cedevita Olimpija 6. juna.

Redakcija Insajdera navela je da su "potrebne konkretne akcije nadležnih institucija", kao i da "novinarki ne sme da bude potrebna hrabrost da bi radila svoj posao".

"Ne verujemo ni danas da je država nemoćna u borbi sa huliganima, ne verujemo da se oni sami organizuju, ali verujemo da svi zajedno možemo da ih pobedimo, posramimo, i zauvek sklonimo od sporta, od naše dece i iz naših života", piše u saopštenju.

Brankica Stanković je 13. juna na svom Twitter profilu napisala da je skandiranje identično onom koje je doživjela 2009. godine, nakon čega je godinama živjela pod policijskom zaštitom.

Ovoj novinarki su huligani prvi put prijetili nakon istraživačkih serijala o vezama navijača i kriminala. Oni su tada, skandirajući sa tribina, pozivali na ubistvo Stanković.

U saopštenju je 14. juna Insajder pozvao navijače da na utakmici Partizan – Crvena Zvezda 15. juna pokažu "da se ne slažu sa grupom huligana koji vređaju i prete novinarki i urednici Insajdera".

Ova redakcija je navela i da očekuje da organizatori utakmice budu dostojni imena kluba koji ne može da izbjegne odgovornost za tolerisanje ponašanja huligana koji se zaklanjaju iza klupskih boja.

"MUP snima svaku utakmicu i zato javno postavljamo pitanje da li su u 'Sektoru 200 Zapad', iz kojeg dolazi preteće skandiranje, huligani protiv kojih je MUP podnosio više krivičnih prijava za razna krivična dela", piše u saopštenju.

Kako je navedeno, odgovor očekuju prije utakmice 15. juna u 20 časova.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG