Linkovi

Inovacije sutrašnjice koje će nam promijeniti život već u slijedećih pet godina


Inovacije sutrašnjice koje će nam promijeniti život već u slijedećih pet godina
Inovacije sutrašnjice koje će nam promijeniti život već u slijedećih pet godina

Trodimenzionalna tehnologija, litij-zrak baterije, iskorištavanje topline koju svojim radom stvaraju kompjuteri, individualizirani i 'pametni' GPS i sveobuhvatna umreženost čovječanstva postat će nam normalni dio života

Međunarodni sajam potrošne elektronike, nedavno održan u Las Vegasu, pokazao je najnovije elektroničke naprave. No, znanstvenici su sve to vrijeme nastavili raditi na još naprednijim i inovativnijim tehnologijama. Evo nekih koje će, kako se predviđa, promijeniti naše živote u slijedećih pet godina.

Već petu godinu, IBM zagleda na same obzore istraživanja, te bira među njima pet tehnologija koje najavi kao inovacije sutrašnjice.

"Individualnim tehnologijama trebat će različito vrijeme da dozru do uporabe. No, ono što im je zajedničko je da mi smatramo da će do 2015. sve te prognoze biti nešto što ćemo smatrati normalnim dijelom života," kaže John Cohn, glavni znanstvenik IBM-a, ističući da je trodimenzionalna tehnologija na vrhu popisa Pet-od-pet njegove kompanije.

Dok se filmovi i televizija već kreću na 3-D sučeljima, on kaže da će nam ta tehnologija omogućiti potpuno novu interakciju s fotografijama, s internetom, te da ćemo s prijateljima razgovarati na posve nove načine.

"‘Pametni’ mobiteli, primjerice, bit će sposobni za 3-D prikaz bez da morate nositi posebne naočale. Zamislite da vas zove prijatelj iz drugog grada i pred vama stoji njegov 3-D prikaz, zamalo kao Princeza Leja u Ratovima zvijezda. Ustvari, to je samo znanost optike, gdje svjetlost, idući u zraki prema pojedinačnim očima, daje dojam trodimenzionalnosti … mozgu govori da gleda u 3-D prikaz. Mislimo da će to komunikacije učiniti znatno osobnijima," kaže Cohn.

A, kad ćemo sa svojim prijateljima tako biti u 3-D interakciji preko mobitela, kaže Cohn, neće nas nimalo brinuti jesmo li napunili bateriju - buduće baterije će, naime, trajati mnogo dulje nego današnje.

"Neki znanstvenici rade na kemiji novih baterija, ponajviše na litij-zrak baterijama. Zamislite bateriju koja se puni udišući zrak, baš kao što ga mi udišemo. Dakle, dok leži na noćnom ormariću po noći, a vi spavate, ona se ponovno napuni. A, ako to stavite u kontekst, recimo, električnog automobila, vjerujemo da bi tako dobili deset puta veću gustoću energije. Dakle, da se vozi deset puta duže bez napajanja baterije. Ne samo da je to mnogo prikladnije za korisnike, nego je i ekološki poželjno: daleko manje tih baterija će završiti na otpadu," kaže Cohn.

Treća inovacija na IBM-ovom popisu također se tiče energije. Radi se o tehnologiji koja prikuplja toplinu u kompjuteru i korisno ju iskorištava: "Kad koristite kompjuter, on stvara toplinu. Posebice je to slučaj u velikim centrima podataka, gdje poslužitelji stvaraju veliku količinu topline. Sada je ta toplina neiskorištena: ustvari, kompjutere se posebno hladi. Naši znanstvenici stavljaju male kanaliće u same procesore, odvode kroz njih toplinu i koriste ju - tehnologijom toplinske pumpe - za zagrijavanje zgrade, ili čak za njeno hlađenje. Dakle, korištenje kompjutera postat će znatno energetski efikasnije."

I vožnja do posla, odnosno povratak kući, postat će mnogo efikasniji, kaže Cohn. Dok trenutno uređaji za globalno pozicioniranje mogu pokazati gdje dođe do prometnog zagušenja, u skoroj budućnosti oni će svakome moći pružiti individualne preporuke za vožnju prognozirajući gdje i kad bi moglo doći do gužve i zastoja.

A, kako se razvija tehnologija prikupljanja podataka, kaže Cohn, tako će i svatko od nas moći pridonijeti spašavanju planeta: "Dok će se svatko od nas kretati kud već ide, naše će elektroničke naprave - od laptopa pa do mobitela -, pa čak i naši automobili, prikupljati podatke o prometu, o kakvoći zraka, o seizmičkim zbivanjima. Ti će se podaci automatski slati bazama podataka i znanstvenicima pružiti informacije o potresima, tsunamijima i drugim pojavama. Svi ćemo postati dio znanosti … građani-znanstvenici!"

Vodeći znanstvenik IBM-a John Cohn kaže da tih pet tehnologija sada možda više izgledaju kao science-fiction, ali, uskoro, one će biti dio našeg svakodnevnog života.

XS
SM
MD
LG