Linkovi

Zatvorenici sa novom životnom šansom - zahvaljujući konjima


Konji se treniraju za novi način života, dok zatvorenici uče vještine za život nakon zatvora.

Američki zatvori imaju različite programe kako bi se pomoglo zatvorenicima da dobiju samopouzdanje i vještine potrebne za nalaženje posla kada izađu iz zatvora. Ali jedan takav program u saveznoj državi Virginiji je pomalo neobičan. U centru James River, zatvorenici se podučavaju kako da se brinu za umirovljene trkače konje. Konji se treniraju za novi način života, dok zatvorenici uče vještine za život nakon zatvora.

Ovo je druga šansa za sve. Neprofitna organizacija Thoroughbred Retirement štiti bivše trkače konje od moguće zapuštenosti, zlostavljanja ili ubijanja. A u isto vrijeme, konji pripremaju zatvorenike za život nakon zatvora.

Kada su me upitali da li sam zainteresiran za ovaj program, prigrabio sam šansu, jer kako možete a da ne volite te životinje, kaže jedan od zatvorenika.

Tokom šestomjesečnog programa, zatvorenici uče o ponašanju konja, timarenju, anatomiji, zdravlju i brizi za konje. I vole takvu odgovornost.

Ovo je moj konj koji se zove Covert Action. On je dobar konj i unuk je konja koji se zvao Secretariat, koji je pobijedio u utrci u Belmontu, kaže zatvorenik Elliot.

Mislim da je ovaj konj imao tipičan život na trkačoj stazi. Pokazao je znakove steroidnih injekcija, njihove nuzpojave, a možete osjetiti i tkivo sa ožiljcima od tih injekcija, kaže zatvorenik Ryan.

Konji se hrane dva puta dnevno, timare se i pregledaju zbog povreda ili zdravstvenih problema. Neki se jašu kako bi se pripremili za usvajanje. Iako trening zatvorenika obuhvata i nastavu u učionici, instruktor Reid McLellan kaže da je praktično iskustvo važna stvar.

Važno je svaki dan provesti u štali sa konjima, koji ne podnose lažnu hrabrost, oni je odmah prepoznaju. I lekcija koja se nauči je da to nije način na koji se možete u harmoniji odnositi sa ovim velikim životinjama koje teže i po 500 kila, kaže Reid McLellan.

Will je završio ovaj program i sada je asistent instruktora. On u septembru završava služenje zatvorske kazne i već je našao posao. Njegov konj, Happy, također započinje novi život i već je usvojen.

Happy je prva kobila u čijoj sam blizini bio. Ona je na terenu doživjela povredu. Suvišno je reći da je bila veoma razdražljiva. Ali nešto se u njoj promijenilo i sada je veoma pristupačna i voli da joj se pruža pažnja, kaže zatvorenik Will.

Nije se samo ona promijenila. Ann Tucker iz fondacije Thoroughbred Retirement, kaže da je i sam Will u početku imao problema sa ponašanjem.

Will je program započeo kao veoma nesiguran mladić sa puno problema. Nismo imali pojma šta je želio da radi. On je sada samouvjeren i imamo za njega divan posao i mjesto gdje će živjeti, kaže Ann Tucker.

Will ne samo da će imati šansu kada izađe iz zatvora, već je i uvjeren da može promijeniti svoj život.

Nikada više ne želim biti osoba koja sam bio, niti se vratiti u zatvor, kaže on.

Will se vjerovatno i neće vratiti u zatvor. Gotovo niko od zatvorenika koji prođu kroz ovaj program se ne vraća u zatvor. Čini se da i konji i zatvornici koji se o njima brinu doista dobijaju novu životnu šansu.
Zatvorenici s novom zivotnom sansom-zahvaljujuci konjima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
XS
SM
MD
LG