Linkovi

Inkubacija za omikron kraća, busteri štite ukućane


FILE — Sandile Cele, a researcher at the Africa Health Research Institute in Durban, South Africa, works on the omicron variant of the COVID-19 virus, Dec. 15, 2021.
FILE — Sandile Cele, a researcher at the Africa Health Research Institute in Durban, South Africa, works on the omicron variant of the COVID-19 virus, Dec. 15, 2021.

Omikron postaje ili je već postao dominantna varijanta virusa SARS-CoV-2 bar u nekim zemljama, istiskujući deltu, a naučnici velikom brzinom saznaju nove osobine ove varijante.

Kraći period inkubacije: 3 dana

Za početka, inkubacija pri infekciji ovom varijantom je znatno kraća. U početku pandemije smo imali informaciju da inkubacija traje i oko 14 dana, ali ovo se ne odnosi na omikron varijantu.

Studija CDC-a sugeriše da omikron može imati kraće razdoblje inkubacije od prethodnih varijanti: oko 72 sata, odnosno, tri dana. Za deltu je bilo potrebno oko 6 dana za razvoj simptoma i pozitivan test.

Vakcine i dalje dobro štite od ozbiljnog oblika bolesti i hospitalizacije

Jasno je da su vakcine manje efikasne na varijantu B.1.1.529 (Omicron), ali i dalje štite od pojave komplikacija u visokoj mjeri. Dok dvije doza vakcina od simptomatske bolesti štite negdje oko 20-33%, treća doza diže zaštitu na 70-75%.

Prema IHME modelu AstraZeneca u dvije doze od ozbiljnog oblika bolesti štiti 71%, 2 doze Moderne 73%, a 2 doze Pfizera 72%. Za one građane BiH vakcinisane Sinopharm vakcinom, biće važna informacija da ova vakcina štiti 53% od ozbiljnog oblika bolesti, što jeste manje nego za druge vakcine, ali i dalje je značajno.

Regulatorna tijela i Zavodi za javno zdravstvo preporučuju da se kao treća doza primi najefikasnija vakcina, a to znači neka od mRNA vakcina (Pfizer ili Moderna).

Također, u Federaciji BiH je preporučeno da osobe iznad 18 godina mogu primiti booster – treću dozu, najranije već 3 mjeseca nakon druge doze.

Buster doze smanjuju vjerovatnost transmisije na ukućane

Osim što buster doze poboljšavaju zaštitu od infekcije i ozbiljnog oblika bolesti, one smanjuju vjerovatnoću prenosa omikron varijante na ukućane ukoliko se vakcinisana osoba zarazi tj. ako dođe do probojne infekcije.

Još nerecenzirana preprint studija postavljena na platformi medrXiv koja dolazi iz Danske, pokazuje, da iako je prenos pri probojnim infekcijama veći nego za delta varijantu, za omikron varijantu i dalje vakcinisane osobe te naročito vakcinisani trećom dozom manje prenose virus na članove svog domaćinstva.

„Otkrili smo povećanu transmisiju za nevakcinisane osobe i smanjenu transmisiju za osobe koje su primile buster doze u poređenju s potpuno vakcinisanim osobama“, navode autori preprinta.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG