Linkovi

Inflacija u Americi ponovo rekordna u posljednjih 40 godina


(Foto: REUTERS/Andrew Kelly)

U Sjedinjenim Državama zabilježen je najveći godišnji porast inflacije u posljednjih četrdeset godina – na šta su, u najvećoj mjeri, uticale povišene cijene goriva i hrane.

Takav razvoj događaja doprinio je da Federalne rezerve odluče da povećaju kamatne stope za 0,75 odsto do kraja jula.

Indeks potrošačkih cijena je tokom juna povećan za 1,3 procenata, pošto je u maju uvećan za 1 odsto, objavio je u srijedu američki Sekretarijat za rad.

U odnosu na jun 2021. indeks potrošačkih cijena povećan je za 9,1 procenata – što predstavlja najveću inflaciju od novembra 1981, nakon rasta cijena u maju 2022. od 8,6 odsto.

Agencija Reuters ukazuje da se očekivalo da će prelazak na korištenje usluga sa potrošnje roba uticati na smanjenje inflacije. Međutim, stanje na tržištu rada doprinosi povećanju plata – što sa sobom povlači i uvećanje cijena usluga.

Cijene goriva dostigle su rekordno visoke vrijednosti u junu, u prosjeku su premašile 5 dolara za galonu, podaci su nevladine Američke automobilske asocijacije.

Međutim, gorivo je od tada pojeftinilo na 4,6 dolara što bi, kako ocjenjuje agencija Reuters, moglo ublažiti pritisak na potrošače.

Porast inflacije u Sjedinjenim Državama prate informacije o povećanom zapošljavanju. Tokom juna u SAD-u posao je našlo 372.000 ljudi, izvijestile su vlasti, a stopa nezaposlenosti je rekordno niska.

Visoka inflacija i rastući troškovi zaduživanja stvaraju bojazan od moguće recesije početkom 2023, zaključuje agencija Reuters.

Cijene su u porastu usljed narušenih globalnih lanaca snadbijevanja i znatnim fiskalnim podsticajima koje su države odobravale na početku pandemije Covida 19.

Aktuelni rat, koji je Rusija započela u Ukrajini, doprinio je porastu cijena hrane i goriva širom svijeta, i na globalnom nivou dodatno pogoršao situaciju.

Biden: Podaci o inflaciji zastarjeli zbog pojeftinjenja goriva

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da su brojke o junskoj inflaciji, kako se izrazio, neprihvatljivo visoke - istovremeno ukazavši da su zastarjeli imajući u vidu nedavno pojeftinjenje goriva.

"Cijene energenata su činile polovinu mjesečnog povećanja inflacije. Današnji podaci ne odražavaju uticaj skoro jednomjesečnog pada cijena goriva čime je njegova cijena na pumpama umanjena za oko 40 centi za galon", naveo je Biden.

XS
SM
MD
LG