Linkovi

Indonezija upozorava na nove erupcije, dok vulkan izbacuje pepeo


Oblak vulkanskog pepela izbija iz planine Sinabung šireći se satima po gradu Karo, Sjeverna Sumatra, Indonezija, 9. juna 2019.

Indonežanski zvaničnici upozorili su u ponedjeljak na mogućnost daljih erupcija aktivnog vulkana na ostrvu Sumatri, nakon što iz njega izbačena velika količina pepela, što je izazvalo paniku među lokalnim stanovništvom.

Planina Sinabung, koja je vrhunac aktivnosti imala 2010., eruptirala je oko devet minuta u nedjelju, šaljući oblak vulkanskog pepela sedam kilometara visoko u nebo.

Žrtve nisu prijavljene, no zvaničnici koji nadziru vulkan upozoravaju na moguće nove erupcije.

"Nakon erupcije, od ponoći do 6 sati ujutro, bilo je nekoliko naknadnih udara", rekao je Vili, naučnik u osmatračkoj stanici u Sinabungu, koji se predstavlja samo svojim imenom, kao većina Indonežana.

Vlasti su nivo uzbune za Sinabung ostavile nepromijenjenim, ali su apelovale na stanovnike da koriste zaštitne maske za disanje i da ostanu u svojim kućama, kako bi se zaštitile od vulkanskog pepela.

Planina Sinabung, visoka 2.460 metara, među najaktivnijim je vulkanima u Indoneziji. Ali, bila je neaktivna četiri vijeka, prije erupcije 2010. Indonezija ima gotovo 130 aktivnih vulkana, više od i jedne druge zemlje na svijetu.

XS
SM
MD
LG